Šumari iz cijele Francuske pokloniće 1.000 hrastova za obnovu pariske katedrale Notr Dam koja je znatno oštećena u požaru 15. aprila 2019. godine, prenosi Dojče vele.

Predviđeno je da 500 hrastova bude iz državnih šuma, a 500 sa privatnih posjeda.

U reportaži Dojče vele navodi se da u šumi Berse, u dolini rijeke Loare, rastu najljepši hrastovi u Francuskoj.

Iz te šume će biti odobrano osam hrastova, koji će biti odabrani pomoću bespilotnih letjelica i 3D simulacije.

„U katedrali će provesti nekoliko vjekova. To je sjajno. Našem drveću tamo pružamo drugi život. To je na neki način i odavanje počasti svim onim šumarima koji su se brinuli o njima“, izjavila je predstavnica šumarskog tima Kler Kinon.

Posječeni hrast će se do ljeta „odmarati“ u hladovini, a onda ide u pilanu, a potom na sušenje, punih 18 mjeseci. Udio vlage mora pasti na manje od 30 odsto.

Šumari su rekli da je hrast veoma skup i da kubik košta do 1.000 eura.

„To drvo u potpunosti odgovara zahtjevima arhitekata. U pilani će od njega izrezati grede dimenzija 40×36 centimentara, duge 17 metara. Drvo će biti iskorišteno za obnovu svoda Notr Dama“, rekli su oni.

Notr Dam je srednjevjekovni dragulj gotske arhitekture u srcu Pariza kraj rijeke Sene. Požar je katedralu zahvatio 15. aprila i ugašen je poslije nekoliko sati.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta