pixabay

Foto: Pixabay

Šef Spoljne obavještajne službe Ruske Federacije (SVR) Sergej Nariškin rekao je da SVR ima informaciju da se Francuska sprema da u Ukrajinu pošalje kontingent od oko 2.000 vojnika, što je Ministarstvo odbrane Francuske ubrzo nazvalo “dezinformacijama” i “neodgovornom provokacijom”.

Sadašnje rukovodstvo u toj zemlji (Francuskoj) ne mari za smrt običnih Francuza ili za zabrinutost svojih generala. Po informacijama koje stižu u SVR, kontingent za slanje u Ukrajinu se već sprema, a prvobitno bi uključivao oko 2.000 vojnika“ – rekao je Nariškin, prenijela je danas ruska novinska agencija TASS.

Nariškin je rekao da tako velika vojna jedinica ne može biti neprimijećena u Ukrajini i da će postati „legitimna prioritetna meta“ za napade ruskih oružanih snaga i „pretrpeti sudbinu svih Francuza koji su s mačem ikada došli u ruski svijet“.

Ministarstvo odbrane Francuske je u saopštenju Nariškinovu izjavu ocijenilo kao „dezinformaciju“ i „neodgovornu provokaciju“ i kao „manevar koji je orkestrirao Sergej Nariškin“ koji „još jednom ilustruje sistematsku rusku upotrebu dezinformacija“, prenosi Rojters.

Francusko-ruski odnosi pogoršali su se u posljednje vrijeme kako Francuska povećava podršku Ukrajini, uključujući potpisivanje dugoročnog sporazuma o bezbjednosti i obećanje o slanju više krstarećih raketa dugog dometa.

Predsjednik Emanuel Makron takođe je zauzeo čvršći stav prema Rusiji naglašavajući da „Moskva mora da bude poražena“.

On nije isključio da će evropske trupe jednog dana morati da odu u Ukrajinu, mada je jasno rekao da Francuska nema namjeru da podstiče neprijateljstvo protiv Rusije.

Makron je takođe rekao da će zapadne zemlje učiniti „šta treba“ sa „spriječe rusku pobjedu“ u sukobu s Ukrajinom.

Izvor: Dan/Agencije

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta