NAJNOVIJE

Foto: AP

Putina je ojačao ekonomski procvat podstaknut skupom naftom koji je naglo podigao životni standard u prvoj deceniji njegove vlasti, a u drugoj ga je ojačao talas nacionalističkog raspoloženja poslije aneksije Krima, piše američki magazin.

Američki magazin Foreign Affairs u majskom broju analizira dvije decenije vladavine predsjednika Rusije Vladimira Putina i zaključuje da su, mada njegov položaj zasad nije ugrožen, pred njim i Rusijom sve veće teškoće, kao posljedica autokratskog načina njegove vladavine.

Putin je kod kuće bez premca, ali nije svemoguć, piše u članku.

“Kao i sve autokrate, i on se suočava s dvije prijetnje: mogućeg puča elite oko njega i masovne pobune odozdo”, ali “zbog kompromisa koje je morao da napravi da bi učvrstio svoju ličnu kontrolu nad državom, sve su manje efikasna Putinova sredstva za uravnoteženje suprotnih ciljeva: nagrađivanja elite koja bi se mogla urotiti protiv njega i umirivanja javnosti”.

“Pošto je sjaj tih dostignuća počeo da blijedi, Putin se u trećoj deceniji svoje vlasti sve više oslanja na represiju da bi neutralisao protivnike”, što će se “vjerovatno pojačati kako se ruski problemi budu povećavali, ubrzavajući ciklus političkog nasilja i ekonomske slabosti koji bi mogli ugroziti Putinove ambicije i staviti na probu njegovu političku vještinu”, piše magazin.

Putin je, podsjeća Foreign Affairs , progurao izmjene ustava Rusije koje će mu omogućiti da se kandiduje za predsjednika 2024. i 2030. godine.

Dodaju da je Rusija proizvela efikasnu vakcinu protiv Kovida-19 za manje od godinu dana, Evropi će još godinama obezbjeđivati jeftinu energiju i ostaće važna na svjetskom tržištu energenata.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je naftna-platforma.jpg
Irkutsk, Rusija, 11. Mart 2019. REUTERS/Vasily Fedosenko

Uz to, zasad nema neposredne prijetnje vladavini Putina koji jeste “spretan taktičar sa značajnim finansijskim resursima, suočen s neorganizovanom opozicijom”, ali, “ipak, nikakva pronicljivost ne može savladati mučne protivrječnosti koje proizvodi način na koji on vodi Rusiju”.

Foreign Affairs zaključuje da će “način na koji će Kremlj uravnotežiti te suprotnosti, odrediti neposrednu budućnost Rusije. Ali, trend ka većoj represiji u poslijednje četiri godine, i njen vjerovatan nastavak, ne slute na dobro ni Rusiji ni njenom lideru”.

Izvor: Foreign Affairs, BETA

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta