Foto: Glavni grad

U cilju očuvanja zaostavštine crnogorskog senatora, kapetana i mudraca Sule Radova Radulovića i afirmacije istorijskih, prirodnih i kulturnih bogatstava Katunske nahije i Komana, „Fondacija Sula Radov“, iskazala je spremnost da Podgorici donira bistu Sula Radova. Ova inicijativa predstavljena je na današnjem sastanku gradonačelnice Olivere Injac sa predsjednikom Fondacije Miomirom Jovanovićem, predsjednikom Skupštine Fondacije prof. dr Branislavom Radulovićem, potpredsjednikom Fondacije Ilijom Radulovićem i članicom Vesnom Rubežić, saopšteno je iz Glavnog grada.

Gradonačelnica Injac je pozdravila ovu inicijativu ističući da podržava sve aktivnosti koje doprinose očuvanju tradicije i promociji kulture, te da će Glavni grad vrlo rado podržati buduće aktivnosti Fondacije kada je u pitanju zaostavština Sula Radova.

“Injac je pohvalila aktivnosti Fondacije, koja je za kratko vrijeme svog postojanja uradila mnogo i izrazila zahvalnost zbog inicijative da Podgorici doniraju bistu, te da je potrebno u tom procesu ispuniti formalno-pravne uslove. Sa druge strane, Glavni grad je u obavezi da razmotri lokaciju na kojoj bi bista bila postavljena, odnosno da to bude zemljište u vlasništvu Glavnog grada i koje gravitira Komanima”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Fondacije kazali su da njihova organizacija posvećeno radi na promociji kulture Katunske nahije i da je ova inicijativa samo jedna u nizu kojoj će biti posvećeni u narednom periodu. Kako su kazali, razmatra se mogućnost valorizacije objekta nekadašnje osnovne škole u Komanima, te dodatna promocija kulturnih potencijala.

“U tom smislu, podsjetili su i na uspješnu saradnju sa Sekretarijatom za kulturu Glavnog grada tokom prošlogodišnjeg DEUS-a i organizacije događaja „Riječ u kamenu“, te da bi tokom ove godine u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, trebalo organizovati promociju drame „Sula Radov i četiri Petrovića”, autorke prof dr Sonje Tomović Šundić”, dodaje se u saopštenju.

Osim toga bilo je i riječi o unapređenju infrastrukture na području Komana, gdje Glavni grad planira rekonstrukciju objekta mjesne zajenice i priključenje na vodovodnu mrežu, te sanaciju lokalnih puteva kao i druge aktivnosti kojima će, između ostalog, unaprijediti kvalitet života i promovisati kulturu na ruralnim područjima.

“Na sastanku je zaključeno da je značaj tradicije i kulture u razvoju svakog društva, grada i države nemjerljiv, te da su vrata Glavnog grada otvorena za sve kvalitetne inicijative i buduću saradnju koja će biti na obostrano zadovoljstvož”, zaključuju u saopštenju.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta