Fondacija Petar Lubarda: Smjenom Miranović izgubila kultura Crne Gore

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Povodom smjene Anastazije Miranović, direktorice Narodnog muzeja Crne Gore, neslaganje su iskazali iz Fondacije “Petar Lubarda”, koja okuplja znamenite stručnjake iz domena likovnih umjetnosti, istoričare umjetnosti, likovne umjetnike i stvaraoce, kao i druge referentne poslanike umjetnosti i kulture. Oni su u saopštenju koje potpisuje predsjednica Fondacije “Petar Lubarda” Đina Lazar naveli da je Miranović članiica Upravnog Odbora Fondacije od početka njihovih aktivnosti 2010 godine. 

“Kao profesionalna osoba, sa najvišim stručnim zvanjima i referencama za posao koji je obavljala  pored mnogo drugih stručnih i kreativnih sposobnosti i iskustava, usmjeravala je i doprinosila unaprijeđenju naših aktivnosti, na očuvanju, afirmaciji i prezentaciji lika i djela Petra Lubarde.  Njena ljubav prema umjetnosti je bila prisutna u svakom kulturnom događaju kojeg smo organizovali i realizovali”, naveli su u saopštenju Fondacije.

Anastazija Miranović je, dodaju, aktivno učestvovavala u svim projektima Fondacije čiji je cilj bio afirmacija Lubardinog djela i podsticaj mladih talenata da stvaraju nadahnuti njegovim stvaralaštvom.

“Naročito ističemo njen značajan doprinos na edukativnom projektu sa srednjoškolcima – “Lubarda kao inspiracija”, koji se u kontinuitetu realizuje od 2013.godine, u različitim crnogorskim opštinama i školama. Za posebnu je pohvalu Anastazijino zalaganje i pregnuće povodom nedavno uspješno realizovane svojevrsne rekonstrukcije velike izložbe Petra Lubarde iz 1951. Umjetnički omaž posvećen čuvenoj beogradskoj Lubardinoj izložbi “zaokreta” povodom 70 godina od iste, Anastazija je sa svojim saradnicima iz Narodnog muzeja uspješno realizovala i pored svih nametnutih nepredviđenih kovid okolnosti. Takođe, u okviru omaža je realizovana i promocija knjige Maše Jovović, “ Petar Lubarda u Crnoj Gori (1946-1951)”, koja se bavi stvaralaštvom Petra Lubarde u Crnoj Gori, uz stručnu recenziju gospodje Miranović.”

U toku njene funkcije kao direktorke Narodnog muzeja Crne Gore unaprijeđena je saradnja izmeđju Fondacije i NMCG, u cilju očuvanja, afirmacije i prezentacije lika i djela Petra Lubarde, navodi se u saopštenju. 

“Uz izraze zahvalnosti za svaku priliku što nam je gospođa Miranović izišla u susret, kao istoričarka umjetnosti i direktorka NMCG, nesebično učestvovala i podržala naš rad, na najbolji način, uvjek u granicima koje su bile moguće, profesonalno i srdačno, moramo da izrazimo javno nesaglanje sa činom njenog razrješenja, jer će, nažalost, biti na gubitku likovna umjetnost i kulturna baština Crne Gore”, istakli su iz Fondacije i poručili da će nastaviti saradnju sa Miranović.

“Nadamo se da je njen odlazak iz Narodnog muzeja samo privremenog karaktera, jer je za kratko vrijeme njegovim rukovođenjem postigla značajne, vidljive rezultate”.  

.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta