Foto:EPA-EFFE

Ljekar koji je svjedočio na suđenju bivšem američkom policajcu Dereku Čovinu optuženom da je prošlog maja ubio Džordža Flojda potvrdio je da je on umro od nedostatka kiseonika tokom hapšenja.

BBC prenosi da je svjedok na sudu, ljekar Martin Tobin opovrgao navode odbrane i rekao da lijek fentanil nije prouzrokovao smrt Flojda i da bi od posljedica takvog policijskog postupka čak i zdrava osoba preminula.

Drugi ljekar, stručnjak sudske medicine Bil Smok, rekao je da fentanil može da uspori disanje, ali da se Flojd očajnički borio za vazduh što nije slučaj kod gušenja zbog ovog lijeka, jer ljudi koji se predoziraju često nisu ni svjesni da im nedostaje kiseonik i djeluju pospano što nije bio slučaj sa Flojdom na osnovu snimaka koji postoje, navodi BBC.

Suđenje je ušlo u drugu sedmicu i očekuje se da traje najmanje mjesec, a Tužilaštvo je počelo saslušavanje medicinskih stručnjaka, pošto je izveštaj toksikologa objavljen prošlog juna potvrdio da je preminuli imao u krvi analgetik fentanil i sintetičku drogu metamfetamin, dok odbrana tvrdi da je fentanil prouzrokovao gubitak kiseonika i da je to uzrok smrti Džordža Flojda.

Četrdesetšestogodišnji Džordž Flojd kupio je paklicu cigareta u prodavnici u Južnom Mineapolisu 25. maja 2020. uveče, a prodavac je posumnjao da mu je dao falsifikovanu novčanicu od 20 dolara i pozvao policiju, pošto je Flojd odbio da vrati cigarete.

Policajci su stigli i stavili mu lisice, ali kada su pokušali da ga ubace u automobil, pružio je otpor, borba se završila tako što je Flojd oboren na ulicu. Tužioci tvrde da je policijac Šovin stavio lijevo koljeno na Flojdov vrat i držao ga tako više od devet minuta.

Još dvojica policajaca pomogla su mu da ga zadrži, dok je jedan spriječio svjedoke da intervenišu, dok je više od 20 puta Flojd rekao da ne može da diše. Na video snimku se vidi i kako njegovo mlitavo telo policija odvodi, a sat vremena kasnije proglašen je mrtvim u bolnici.

Šovin je optužen za ubistvo drugog stepena, što znači izazivanje smrti bez namjere, maksimalna kazna je 40 godina, nedavno je dodata i optužba za ubistvo trećeg stepena za koju stručnjaci kažu da je lakše dokazati i za koju je prema državnom zakonu Minesote maksimalna kazna 25 godina.

Advokati odbrane tvrde da je 46-godišnji Flojd umro od predoziranja i zbog lošeg zdravlja, a da je upotrebljena policijska sila bila je razumna, navodi BiBiSi (BBC).

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta