Foto: Screenshot

Bivši konzervativni premijer Aleksandar Stub pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Finskoj, u kojem mu je protivkandidat bio liberalni član Zelenih, bivši šef diplomatije Peka Havisto, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Stub je proglašen pobjednikom pošto je u drugom krugu dobio 51,6 posto glasova, nakon prebrojanih 99,7 posto. Havisto je dobio 48,4 posto, podaci su ministarstva pravosuđa Finske.

  • Jedino o čemu sada razmišljam je zahvalnost. Ovo je velika pobjeda za demokratiju u Finskoj – rekao je Stub.

U televizijskom obraćanju nazvao je pobjedu “najvećom čašću” u životu i rekao da je “izuzetno srećan i zahvalan što su Finci u tako velikom broju glasali i što može služiti kao predsjednik Republike Finske”.

  • Čestitke 13. predsjedniku Finske Aleksandru Stubu – poručio je Havisto na javnoj televiziji, priznajući poraz.

Za razliku od većine evropskih zemalja, predsjednik Finske ima izvršnu vlast u formulisanju vanjske i sigurnosne politike zajedno sa vladom, posebno kada su u pitanju zemlje van Evropske unije (EU) kao što su SAD, Rusija i Kina.

Šef države takođe komanduje vojskom – što je posebno važno u trenutnom sigurnosnom okruženju u Evropi i promijenjenoj geopolitičkoj situaciji Finske, koja se pridružila NATO-u u aprilu 2023, poslije napada Rusije na Ukrajinu godinu dana ranije.

Stub iz konzervativne Partije nacionalne koalicije je u prvom krugu 28. januara završio na prvom mjestu sa 27,2 odsto glasova. On je vodio vladu 2014-2015, a ranije je bio na nekoliko drugih pozicija u kabinetu.

Havisto, koji je u prvom krugu osvojio 25,8 odsto glasova, bio je šef diplomatije 2019-2023 i glavni pregovarač za ulazak Finske u NATO.

Stub je naslijedio veoma popularnog predsjednika Saulia Niinista, kome drugi šestogodišnji mandat ističe u martu i nema pravo da se opet kandiduje.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta