Foto: YouTube

Aktuelna Vlada, koliko god da je nakon slučaja Leposavić jasno da ima minimalnu političku podršku u parlamentu, naći će neki modalitet da ostanu zajedno, jer je taj zov budžetskog korita ipak njihovo najjače vezivno tkivo – ocijenio je za Pobjedu jedan od osnivača Građanskog inicijative „21. maj“, politički analitičar Ljubomir Filipović.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić u ponedjeljak je saopštio da je pokrenuo ustavnu proceduru za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, nakon što je on odbio njegov zahtjev da podnese ostavku, pošto je 26. marta u parlamentu negirao genocid u Srebrenici i doveo u pitanje legitimitet međunarodnih sudova koji su presudili u ovom predmetu.

S obzirom na to da je Leposavić bio izričit da neće napuštiti kabinet Krivokapića dok ga Skupština ne razriješi, premijer nije imao drugu mogućnost nego da, pozivajući se na član 105 Ustava Crne Gore od parlamenta zatraži njegovo razrješenje.

Opozicija je pozdravila Krivokapićevu odluku i najavila podršku u Skupštini, ali su zahtijevali i da Krivokapić podnese ostavku. Za razliku od njih, koalicioni partneri koji čine vlast, mimo Ure, odnosno liste „Crno na bijelo“, kategorični su da neće stati uz odluku premijera. Demokrate su ,,uslovile“ podršku za smjenu Leposavića: glasaće, ali samo u slučaju da dogovor postignu partije na vlasti.

Filipović je uvjeren da, kako god prođe glasanje u Skupštini, to neće dovesti i do pada Vlade.

“To je jasno na osnovu situacije u Budvi koja je prolazila mnoge krize, ali, ipak, nijesu nikad imali dovoljno hrabrosti da sebi odrežu granu na kojoj sjede “, ističe on.

Smatra da će Leposavić biti razriješen, a da će, ako se aktuelna parlamentarna većina ne dogovori ko će ga naslijediti, resor pravde preuzeti premijer.

“Sve to dokazuje da ova Vlada ni ovako nije imala kapacitet, a tek neće u dodatno otežavajućim okolnostima. No, dok god postoji taj čvrsti zajednički interes – uhljebljavanje, odnosno rješavanje njihovih ličnih i uskopartijskih interesa, bukvalno ne očekujem da će prerezati granu na kojoj sjede”, kategoričan je Filipović, koji naglašava da je „prekidanje ovog ludila u kojem se nalazimo moguće jedino ukoliko strane adrese reaguju“.

Objašnjava da će Leposavić u parlamentu biti smijenjen većinom koja nije podržala Vladu.

“To i formalno pokazuje da Krivokapić i njegov kabinet imaju minimalnu političku podršu i da je jedino pravično razrješenje ove situacije raspisivanje novih izbora ili neka vrsta tehničke vlade koja bi Crnu Goru dovela do novih parlamentarnih izbora. Očigledno je da se nova politička većina, uključujući i Demokrate, ne drži sporazuma potpisanog nakon izbora, osim Ure”, ističe Filipović.

U Vladinom prijedlogu za razrješenje Leposavića, koji je juče stavljen u skupštinsku proceduru, pored ostalog, se navodi da je od 4. decembra kada je izabran za ministra njegovo javno djelovanje „u velikoj mjeri odstupalo od zvaničnih stavova Vlade“ i Sporazuma koji su 8. septembra 2020. godine potpisali predstavnik koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić, predstavnik koalicije „Mir je naša nacija“ Aleksa Bečić i predstavnik koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović.

Izvor: pobjeda.me

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta