Evropska unija EU neće pomoći Podgorici da vrati kineski kredit od milijardu eura koji stiže na naplatu. Time Crna Gora postaje prva evropska žrtva „kineske dužničke diplomatije“, piše Frankfurter algemajne cajtung FAZ.

Milijardu eura kredita je mnogo novca, posebno kada zemlja ima godišnji BDP od četiri milijarde , piše FAZ o “dužničkoj klopki koja se zatvara oko Crne Gore”.

Zvanična Podgorica je tražila pomoć Brisela kako bi otplatila kredit koji je prethodna vlast 2014. godine uzela od Kine za dionicu autoputa. U Briselu su saopštili da ne finansiraju kredite trećih država, ali da mogu da ponude povoljne kredite za druge dionice druma.

Autoput od Bara do granice sa Srbijom trebalo bi da ima 177 kilometara. Prema Međunarodnom monetarnom fondu, već dio od Podgorice do Kolašina košta milijardu eura, a ostalo bi moglo da bude još skuplje.

Prema pisanju frankfurtskog lista, korona je „urušila“ ekonomiju male balkanske države koje zavisi od turizma. Za ovu godinu Svjetska banka očekuje tri odsto rasta.

Sredinom godine dolaze na naplatu prve rate kredita kineske Eksim banke sa kamatom od dva odsto.

„Izgleda da je u vidu Crne Gore jedna evropska država postala žrtva kineske dužničke diplomatije koja nastaje oko Novog puta svile“, piše FAZ.

„To nije iznenađenje“, kaže Sebastijan Horn, istraživač Instituta za svjetsku privredu na Univerzitetu u njemačkom Kilu. „Autoput koji je finansirala i gradila Kina od početka je imao nerealnu procjenu isplativosti i premašivao je sposobnost zemlje da se zaduži“, dodaje Horn za FAZ.

Ovaj stručnjak podsjeća da je niz zemalja prethodnih mjeseci potražio finansijsku podršku u međunarodnim organizacijama zbog dugova prema Kini. Među njima su Ekvador, Kenija, Etiopija i Pakistan.

Mario Holcner, šef bečkog trusta mozgova WIIW koji se baci istočnom Evropom, podsjeća da je Kina kao zalog rezervisala crnogorsko zemljište ukoliko kredit ne bude vraćen.

„EU naravno ima mogućnost da dugoročno veže Crnu Goru za sebe ukoliko finansijski podrži zemlju“, prenosi FAZ Holcnerove riječi.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta