Foto: Klix.ba

“Ako su izvještavanje bosanskohercegovačkih medija i izjave diplomata u regionu istiniti, to može biti vrlo štetno za Sloveniju.”

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, komentarišući navodno postojanje “non papera” premijera Slovenije Janeza Janše, poručila da bi neodgovorno ponašanje u vezi s tzv. dovršetkom plana o mirnom raspadu BiH moglo dovesti do novog rata na Balkanu.

“I mene su ovih dana preplavili pozivi i brojne zabrinute poruke iz BiH, koje upozoravaju na to da premijer Janša pokušava dovršiti plan Milošević-Tuđman za formiranje velike Srbije i Hrvatske prijedlogom za mirni raspad BiH. Takvo neodgovorno ponašanje moglo bi dovesti do novog rata na Balkanu”, napisala je Fajon.

Ona je nakon informacija o “non paperu” putem Tvitera pitala Janšu da objasni šta se nalazi u tom dokumentu koji bi Slovenija trebalo da preda predsjedniku Evropskog vijeća.

“Ako su izvještavanje bosanskohercegovačkih medija i izjave diplomata u regionu istiniti, to može biti vrlo štetno za Sloveniju”, smartra Fajon.

Podsjetimo, nakon informacije da je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel neslužbeni dokument “non paper”, koji se poziva na raspad BiH, a on zatim negirao navode, slovenački mediji javljaju da dokument vjerovatno postoji.

S obzirom na to da se radi o neslužbenom dokumentu, postoji velika mogućnost da tajni dokument zaista postoji, ali da je navodno dostavljen mimo uobičajenih diplomatskih kanala. Takođe, mediji u Sloveniji tvrde da dokument nijesu vidjeli ni najviši zvaničnici Slovenije.

U dokumentu se, prema spomenutom izvoru, poziva i na povratak bivšeg premijera Sjeverne Makedonije Nikole Gruevskog u zemlju, te fokus nije samo na BiH.

Slovenački europarlamentarci Klemen Groselj i Irena Joveva odgovorili su na sve veće glasine o planovima za mirni raspad BiH rekavši da bi Slovenija trebalo prvenstveno da podrži dalji proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU i igra ulogu iskrenog posrednika.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je da je predsjednik Slovenije Borut Pahor prilikom nedavne posjete BiH rekao da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije te upitao tročlano predsjedništvo BiH:

“Možete li se vi u BiH mirno razići?”

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsjedavajući Milorad Dodik iznio suprotan stav.

I ova izjava naišla je na burne reakcije, pa je tako iz SBB-a rečeno kako činjenica da su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović dozvolili da se prilikom posjete predsjednika Slovenije uopšte razgovara o protivustavnim i antidržavnim opcijama, kakva je “mirni razlaz”, zvanično potvrđuje da je zloćudna šutnja Komšića i Džaferovića doživjela potpuni domaći, regionalni i međunarodni fijasko.

Bosna i Hercegovina je sve češće tema evropskih zvaničnika. Tako je potvrđeno kako su prije nekoliko dana njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali o BiH.

U razgovoru vođenom prije četiri dana navodi se kako su Merkel i Putin naglasili da je potrebno očuvati stabilnost BiH. Detalji konverzacije nijesu poznati javnosti.

Izvor: Klix.ba

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta