Evropski parlament poziva članice EU da priznaju istopolne brakove

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Poslanici Evropskog parlamentu podržali su prijedlog Rezolucije kojom se traži priznanje istopolnih brakova i registrovanih partnerstava u svim zemljama članicama Evropske unije.

Za rezoluciju o pravima LGBTIQ osoba  danas je u Strazburu glasalo 387 poslanika dok je 161 poslanik bio protiv a 123 uzdržana. 

U rezoluciji se traži da brakovi ili registrovana partnerstva, ako su sklopljena u jednoj članici EU, važe i u svim ostalim, kao i da istopolne supružnike i partnere treba tretirati jednako.

Dodatno, rezolucija poziva sve zemlje EU da prihvate odrasle osobe navedene u rodnom listu djeteta kao svoje zakonske roditelje.  Kako se navodi u saopštenju, evropski poslanici žele da porodice sa istopolnim brakovima imaju isto pravo na ponovno okupljanje porodice kao i parovi suprotnog pola i njihove porodice. Objašnjavaju da će se na taj način osigurati da djeca ne postanu apatridi ukoliko se njihove porodice presele iz jedne u drugu državu EU.

Evropski poslanici su uzeli u obzir  diskriminaciju sa kojom se suočavaju LGBTIQ zajednice u Poljskoj i Mađarskoj, kaže su u saopštenju. 

Prethodno je Evropski parlament  izglasao rezoluciju kojom se zahtijeva pokretanje pravne akcije protiv Mađarske zbog usvajanja  zakona kojim se zabranjuje prikazivanje homoseksualnosti maloletnicima.  Ovaj zakon je u EU ocijenjen kao diskriminatorski prema LGBTIQ zajednici i u suprotnosti sa njenim vrijednostima. Smatra se da bi to moglo da utiče na seksualno obrazovanje mladih, oglašavanje, obustavljeno emitovanje nekih popularnih serija i filmova na televiziji i da bi ugroženi mladi ljudi mogli biti lišeni važne podrške. Prije toga, vlasti Mađarske zabranile  su istopolnim parovima da usvajaju djecu.

Parlament poziva na dalje delovanje EU (procedure za kršenje, sudske mjere i budžetske alate ) protiv ovih zemalja.

Podsjećamo, Crna Gora je usvojila Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola. Od stupanjana na snagu jula prošle godine, sklopljena su dva istopolna braka, u Budvi i Podgorici.

FOTO: Pixabay

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta