Search
Close this search box.

Evropska komisija odobrila amandmane na medijske zakone koje je uputila Vlada Crne Gore

Evropska komisija odobrila je amandmane na medijske zakone, pa će Vlada sjutra održati sjednicu na kojoj će razmatrati propise iz EU agende, potrebne za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), potvrdilo je ‘Vijestima’ više izvora iz izvršne vlasti.

Ta sjednica prvo je bila najavljena za subotu, a zatim za ponedjeljak. Jedan od razloga odlaganja sjednice Vlade je taj što se čekalo mišljenje EK na amandmane na medijske zakone koje je uputio Kabinet premijera Milojka Spajića, nakon već dobijenog pozitivnog mišljenja EK na zakone.

Da je EK prihvatila amandmane i da se oni ne kose sa evropskim zakonodavstvom objavio je generalni direktor RTCG Boris Raonić na skupu u Budvi povodom potpisivanja sporazuma javnih servisa.

Radi se o Zakonu o medijima, Zakonu o javnom medijskom servisu RTCG i Zakonu o audio-vizuelnim medijskim uslugama.

Amandmani se uglavnom tiču RTCG i televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, amandmani su zasnovani na primjedbama jednog broja nevladinih organizacija (NVO), koje su tražile da se ne povećava broj članova Savjeta RTCG sa devet na 11, da se za direktora traži radno iskustvo od pet godina, umjesto deset kako piše u predloženom Nacrtu zakona, da skupštinski Administrativni odbor ima zadnju riječ koje NVO mogu da predlože članove Savjeta RTCG, a ne da to zavisi od broja relevantnih NVO koje su predložile kandidate.

Predloženo je i da se komercijalnim televizijama poveća udio sopstvene produkcije na 30 odsto, a da se RTCG-u ponovo omogući emitovanje reklama u prajm tajmu.

Prema informacijama “Vijesti”, EK je tražila mišljenje od Savjeta Evrope čiji su eksperti rekli da ne postoje standardi kada su ove stvari u pitanju i da to nije dio “akija (Aquis)”. Eksperti su naveli da su u pitanju tehnički amandmani “koji ne pokreću nikakva pitanja u vezi sa standardima Savjeta Evrope”.

Vlada, prije juna kada se očekuje IBAR, osim medijskih, treba da utvrdi sistemske zakone u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, između ostalog izmjene i dopune: Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Zakona o Državnom tužilaštvu, Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i Zakonika o krivičnom postupku.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments