Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović učestvovao je kao panelista na Konferenciji o jačanju saradnje u borbi protiv krijumčarenja migranata, na kojoj su učestvovali i komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliver Varhelji i komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Tom prilikom ministar Šaranović je sa komesarkom Johanson potpisao ažurirani Bilateralni aranžman Crne Gore i EU za implementaciju Zajedničkog akcionog plana zemalja Zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma.

Na ovaj način omogućiće se nastavak bilateralne saradnje sa Evropskom unijom u odnosu na oblast borbe protiv terorizma i doprinijeti jačanju nacionalnih kapaciteta, poručio je Šaranović povodom potpisivanja, ističući da sigurnost u našem regionu umnogome zavisi od zajedničkog djelovanja.

Šaranović je kazao da je Crna Gora posvećena borbi protiv ilegalnih migracija, čime aktivno daje doprinos globalnim naporima u rješavanju ovog izazova. On je naglasio opredijeljenost MUP-a u pogledu implementacije projekata za integrisano upravljanje granicama i sprovođenje migratornih politika u skladu sa standardima Evropske unije. Posebno je akcentovao izvanrednu saradnju sa FRONTEX-om, kao i predan rad u cilju uspostavljanja sistema za elektronsku identifikaciju i registraciju migranata.

“Cilj nam je da crnogorske granice učinimo bezbjednim, a time doprinesemo i većoj bezbjednosti država regiona i članica Evropske unije”, saopštio je Šaranović.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson obraćajući se prisutnima ocijenila je Crnu Goru kao primjer pouzdanog partnera, kojem institucije EU vjeruju. Istakla je značaj saradnje crnogorske granične policije sa FRONTEX-om, te pohvalila napore u pravcu uvođenja sistema za elektronsku identifikaciju i registraciju migranata.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta