Foto: Pixabay

Evropska unija je u utorak 28. novembra dogovorila da za više od četiri puta poveća svoju potrošnju na obuku ukrajinskih vojnika koji se bore protiv Rusije, dodatno investirajući skoro 200 miliona eura.

Blok od 27 zemalja je do sada obučio 34.000 ukrajinskih vojnika za front, pomažući Kijevu da odvrati ruske snage u invaziji.

Time je EU postala najveći donator što se tiče obuke ukrajinske vojske, dok Kijev pokušava da ojača svoje brojke u jeku teških borbi.

Sa novih 194 miliona eura, iznos iz fonda Evropskog instrumenta mirovne pomoći izdvojen za obuku je povećan na 255 miliona ukupno, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Zvaničnici navode da ciljaju brojku od 40.000 obučenih pripadnika ukrajinske vojske, koje bi Evropska unija trebalo da obuči u skoroj budućnosti.

Najava dodatnih sredstava za obuku Ukrajinaca stiže dok se EU bori da sastavi veći paket pomoći dugoročnu podršku Ukrajini.

Mađarska, najbliži saveznik Rusije u EU, prijeti zadržavanjem bilo kakvih pregovora o obezbjeđivanju više vojne i finansijske pomoći za Ukrajinu na samitu u decembru, kao i spriječavanjem otvaranja pregovora da se Kijev pridruži Uniji.

EU navodi da je, zajedno sa zemljama članicama, Ukrajini poslala oko 27 milijardi eura u vojnoj pomoći od početka ruske invazije u februaru prošle godine.

Izvor: RSE

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta