Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

NAJNOVIJE

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom ne bi trebalo da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova, i da stvara “državu u državi”.

Eskobar je na online brifingu za novinare 5. avgusta rekao da se SAD zalažu za sporovođenje svih dogovora koji su postignuti u okviru dijaloga Kosova i Srbije, ali da o pitanju Zajednice treba razgovarati tako da ona ne bude u suprotnosti sa zakonom.

“Naša pozicija je da svi prethodni dogovori moraju biti implementirani, uključujući i Zajednicu. Ali, ona ne treba da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova, ne treba da stvara probleme u funkcionisanju Kosova i ne bi trebalo da treba da bude država u državi”, rekao je Eskobar.

On je dodao da postoji mnogo evropskih modela prema kojima manjine mogu da zaštite svoje kulturno naslijeđe i jezik, bez kršenja ustavnog okvira zemlje u kojoj žive.

“Želimo da pronađemo neke od ovih primjera, a možda čak i da ih upotrijebimo kao vodič za implementaciju Zajednice. Nadam se da će o njima moći da se razgovara u Briselu kasnije ovog mjeseca”, dodao je on.

Kosovo i Srbija su 2013. godine postigle prvobitni sporazum u Briselu, dok su 2015. godine strane potpisale i Sporazum o principima za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Međutim, 2015. godine, Ustavni sud je utvrdio da su 23 tačke sporazuma u suprotnosti sa Ustavom Kosova, za koje je rekao da se mogu uskladiti sa pravnim aktom Vlade Kosova.

Srbija insistira na sprovođenju Sporazuma, dok je premijer Kosova Albin Kurti u više navrata rekao da se protivi jednonacionalnom udruživanju.

Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se 18. avgusta u Briselu kako bi nastavili dijalog.

Eskobar je rekao da se nada da će na ovom sastanku biti riječi o Zajednici, ali i o širim pitanjima, te da će ovaj mjesec otvoriti prilike za napredak u dijalogu.

Govoreći o tenzijama na sjeveru Kosova nakon odluka Vlade o izdavanju dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promjeni srpskih registarskih oznaka, Eskobar je rekao da nesuglasice treba da se rešavaju diplomatskim putem.

“Ono što se dešava na sjeveru Kosova je pitanje između Kosova i Srbije”, rekao je on.

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta