Foto: Mina

Potpredsjednik DPS-a, doktor Jevto Eraković čestitao je svojim kolegama ljekarima, medicinskom i nemedicinskom osoblju u Crnoj Gori Svjetski dan zdravlja koji se u svijetu obilježava 7. aprila.

“Drugi put Svjetski dan zdravlja obilježavamo u uslovima pandemije. Ovaj dan podsjeća nas na datum formiranja Svjetske zdravstvene organizacije, a situacija u kojoj živimo pokazala je, kao nikada u našim životima, koliko je ta institucija važna u borbi za zdravlje ljudi”, poručio je Eraković u svojoj čestitci.

Prošle godine Svjetski dan zdravlja čitava planeta dočekala je u strahu zbog širenja virusa Covid 19. U susret ovom datumu, Eraković je istakao da je vakcinacija način kako da se izborimo sa pandemijom i pozvao sve građane da se neizostavno vakcinišu.

Prema njegovim riječima, Svjetska zdravstvena organizacija bila je od ključne važnosti u cilju obezbjeđenja sredstava neophodnih u borbi za ljudske živote.

“Zahvaljujući COVAX programu SZO, UNICEF, CEPI i GAVI – gdje je cilj pravična raspodjela vakcina na globalnom nivou – Crna Gora je još u julu prošle godine, prije nego su se vakcine našle na tržištu, počela pregovore o njihovoj nabavci. Ugovorene su i plaćene u oktobru, a u našu zemlju stiglo je krajem marta 24.000 vakcina kojima su već vakcinisani neki od naših građana”, rekao je Eraković.

Kao član Nacionalnog koordinacionog tima za borbu protiv pandemije neizmjerno je ponosan na sve ljude koji su svojim znanjem, donacijama, volontiranjem ili na druge načine pomogli da prepreke uspješno savladaju i da Crna Gora bude jedna od najuspješnijih država u toj borbi.

“Velike donacije medicinske opreme porodice Statis ili Hajriza Brčvaka ali i naših donatora iz Crne Gore za nas su bile neprocjenjive. Gotovo nadljudski napori naše diplomatije i naše privrede doveli su do toga da Crna Gora ni u jednom trenutku ne oskudijeva u prijeko potrebnim respiratorima”, podsjetio je on.

Eraković je najveću zahvalnost iskazao svojim kolegama ljekarima i kompletnom medicinskom i nemedicinskom osoblju, koji se u bolnicama i domovima zdravlja, više od godinu, bore za živote naših rođaka, prijatelja, sugrađana, sunarodnika.

Takođe se zahvalio i svim građanima koji poštuju mjere za suzbijanje pandemije, kao i onima koji su se vakcinisali ili se za to prijavili.

Jedna od najvažnijih poruka koja se, već više od 70 godina ponavlja na ovaj dan jeste da zdravstvena zaštita mora biti svima jednako dostupna, što je jedno od osnovnih ljudskih prava i mora biti cilj svakog zdravstvenog sistema. Međutim po riječima Erakovića, crnogorska zbilja, nažalost, nije takva.

“Od narušavanja covid režima u nekim od naših bolnica, preko politikanstva i nesnalaženja čelnika sistema, posljedično – Crna Gora dospjela je u svjetski vrh po broju novooboljelih i umrlih od Covid 19, a zdravstvene vlasti izgubile su kontrolu nad bolešću. Vakcinacija je nedopustivo kasnila, a desetine hiljada vakcina ponuđenih kroz donacije odbijene su, sada je sasvim jasno, iz cisto političkih razloga”, saopštio je Eraković, ukazavši da su to neki od uzroka loših rezultata koji su imali uticaj na funkcionisanje čitavog zdravstvenog sistema.

Da se mora raditi ozbiljnije, stručnije i motivisanije dr Eraković saglasan je sa krovnim sloganom ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja koji glasi – “gradimo pravedniji, zdraviji svijet”.

“Neka se ta poruka čuje i razumije danas i u Crnoj Gori”, zaključio je Eraković u svojoj čestitci.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta