Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: AP

Rusija rizikuje izazivanje “nuklearne i radioaktivne katastrofe” pokretanjem napada u kojima su sve ukrajinske nuklearne elektrane isključene iz električne mreže prvi put u 40 godina, rekao je u četvrtak ukrajinski šef za nuklearnu energiju.

Ukrajinski zvaničnici rekli su u srijedu da su tri nuklearne elektrane na teritoriji pod kontrolom ukrajinskih snaga isključene nakon posljednjeg vala ruskih raketnih napada na ukrajinska energetska postrojenja.

Petro Kotin, čelnik državne nuklearne kompanije Energoatom, rekao je da je velika nuklearna elektrana u regiji Zaporožje u južnoj Ukrajini, koja nije u pogonu od septembra, takođe isključena iz mreže u srijedu i postala zavisna o pomoćnim dizelskim generatorima.

Dodao je da je elektrana Zaporožje, koju su okupirale ruske snage ubrzo nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu prije devet mjeseci, ponovno bila priključena na mrežu do četvrtka ujutro i da su pomoćni generatori isključeni.

“Postoji realna opasnost od nuklearne i radijacijske katastrofe izazvane gađanjem cijelog teritorija Ukrajine ruskim krstarećim i balističkim projektilima, te velika opasnost od oštećenja nuklearnih postrojenja”, istakao je u pisanoj izjavi.

“Rusija mora odgovarati za ovaj sramotni zločin”, rekao je.

Obje strane okrivljuju drugu za granatiranje kompleksa elektrane u Zaporožju.

Ministar energetike German Galuščenko rekao je da se očekuje da će se nuklearne elektrane Rivne, Pivdenoukrainsk i Hmelnitski ponovo pokrenuti do četvrtka uveče nakon što su tamošnje jedinice isključene u srijedu zbog ruskih napada.

Ukrajinski zavničnici više su puta upozoravali na novu nuklearnu katastrofu u zemlji koja je 1986. pretrpjela najveću svjetsku nuklearnu nesreću u nuklearnoj elektrani Černobilju, koja više ne radi.

Izvor: PA/Hina

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta