Gradska.me

Foto: Gradski.me

Uprkos jasnoj usklađenosti ekoloških prioriteta Crne Gore sa evropskim standardima, to što se ne primjenjuju na terenu predstavlja ključni izazov, ocijenio je ekološki i građanski aktivista Miodrag Ivanović za Gradsku RTV.

Iako Crna Gora ima izvanredne prirodne resurse, Ivanović ističe da njihova održiva valorizacija zahteva snažniju akciju i bolju primjenu ekoloških propisa.

“Crna Goru u budućnosti ne treba da razmišlja kojim mi to pravcima treba da idemo. Koncept Crne Gore kao ekološke države u sebi sadrži sve te pravce. Velika je razlika, na žalost, imedju EU i CG zbog toga što se tamo u velikoj mjeri nameće poštovanje prava. Vjerujte ni u tim zemljama ljudi ne bi poštovali zakone da nije zaprijećeno kaznama i da nije u pitanju neselektivna pravda”, ocijenio je Ivanović.

Crna Gora ima izvanredne prirodne resurse, kaže Ivanović i dodaje da oni ipak još nijesu stavljeni u funkciju održivog turizma.

“Postoje izolovani incidenti, postoje i neke regije koje su napravile korake. Ali kao društvo još uvijek nijesmo razumjeli da u ovo doba, kad tehnologija, urbanizam guši modernog čovjeka i kad se čovjek vraća zelenilu, mi te zelene korake, da udjete u prirodu i da se vratite ima sve više pobornika i generiše ozbiljan novac”, pojasnio je Ivanović.

Krajnje je vrijeme, navodi, da se krene u valorizaciju prirodnih potencijala.

“U EU ih valorizuju, a imaju mnogo manje kapaciteta nego mi. Mi nismo imali industriju na sreću, tako da mi još imamo šansu. Nisu se desile one velike građevine po Skadarskom jezeru, sreća naša. Primorje je zabetonirano, ali je more, koliko toliko, čisto. Tako da mi imamo ljude, imamo šansu i ostaje samo da se dogovorimo”, dodao je Ivanović.

Energetska nezavisnost je najvažnija u modernom dobu, a za njeno postizanje ključna je međusektorska saradnja državnih resora, poručio je Ivanović.  

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta