EK: Pregovori za članstvo Turske efektivno stali

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Evropska komisija poručila je danas da je proces pridruživanja Turske zastao zbog ozbiljnih demokratskih nedostataka, u svom najkritičnijem godišnjem izvještaju od kada je Ankara započela pregovore o članstvu prije 16 godina.

Evropska komisija usvojila je danas Paket proširenja za 2021. koji uključuje godišnje izvještaje o napretku u sprovođenje suštinskih reformi na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

EK je saopštila da je vlada predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana odgovorna za eroziju demokratije i vladavine prava i da je zanemarila preporuke EU od prošle godine, prenosi Rojters.

“U trenutnim okolnostima, pregovori o pristupanju Turske su efektivno stali”, navodi se u saopštenju.

Izvještaj je takođe prvi put sugerisao da Ankara više nije ozbiljna u pogledu sprovođenja reformi koje podržava EU, iako je Erdogan u aprilu ponovo prihvatio cilj potpunog članstva u EU, jer su obje strane pokušale da poboljšaju zaoštrene odnose.

EK navodi da postoji ozbiljna zabrinutost EU u vezi sa stalnim pogoršanjem demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i nezavisnosti pravosuđa koja nije riješena, kao i da zemlja konstantno nazaduje u mnogim oblastima.

U svom izvještaju za 2021. Komisija je dovela u pitanje sposobnost Turske da preuzme obaveze članstva i navela da je Ankara nastavila reforme u oblastima od ekonomije do vladavine prava na prilično “ad hok” osnovama.

Ankara za sada nije reagovala na izvještaj, a Turska je u prošlosti poručivala da je kritika EU o njenom rezultatu nepravedna i nesrazmjerna.

Izvor: MINA

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta