Na današnji dan prije 22 godine počela je NATO intervencija na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Akcija NATO-a uslijedila je poslije neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999.godine.

Kosovski advokat i publicista Azem Vlasi za Gradski radio komentarisao je uzrok i povod za NATO intervenciju na SRJ. Na pitanje Gradskog radija zašto je 27 zemalja najjače vojne alijanse na svijetu 24.marta 1999.godine odlučilo da bombarduje državu na čijem je čelu bio predsjednik Slobodan Milošević, Vlasi kaže da je na taj  način bio spriječen pokušaj srpske vojske i policije pod Miloševićevom komandom da izvrši etničko čišćenje Albanaca na Kosovu.

„Milošević je prizivao NATO intervenciju. Zbog nasilnog gaženja ustavne autonomije Kosova, od 1989.pa do 1999., okrenuo je protiv sebe sve Albance, tretirajući nas kao građane drugog reda. Sve vrijeme, Albanci predvođeni Ibrahimom Rugovom, molili su za prihvatljivo političko rješenje, za šta Milošević nije htio da čuje. Međunarodna zajednica ponudila je političko rješenje na skupu u Rambujeu, koje je Milošević rezignirano odbio.“- kazao je Vlasi.

Na vlasti u Srbiji danas su Miloševićevi učenici, čija se politika prema Kosovu  nije promijenila, kaže Vlasi. Promijenila se, prema njegovim riječima,  samo činjenica da već 22 godine Srbija nema suverenitet na Kosovu.

“Kosovo je samostalna država i to je svima u Beogradu jasno. Sad smo se, pod okriljem EU i SAD, okrenuli dijalogu za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. Iako u Beogradu Kosovo i dalje nazivaju južnom srpskom pokrajinom, Vlada i predsjednik Aleksandar Vučić svjesni su da je pitanje Kosova davno riješeno” , zaključuje Vlasi.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta