Duž crnogorske granice 25 službenika

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: gov.me

Duž crnogorske granice, shodno sporazumu koji je naša zemlja potpisala s Fronteksom, raspoređeno je 25 službenika, navodi se u nedavno objavljenom Izvještaju Evropske komisije (EK) za migrante i azilante.

Podsjećamo, Crna Gora i Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex) zaključili su sporazum na osnovu kojeg će evropski policajci, zajedno sa crnogorskom policijom, patrolirati duž državne granice Crne Gore.

“Fronteks trenutno raspoređuje 110 stalnih službenika u svoje kopnene i pomorske Zajedničke operacije u Albaniji, 25 u svojim kopnenim i pomorskim zajedničkim operacijama u Crnoj Gori i oko 50 službenika u njenoj kopnenoj operaciji u Srbiji”, navodi se u izvještaju.

Saradnja Fronteksa sa partnerima u trećim zemljama sada uključuje i Statusne ugovore sa Albanijom, Crnom Gorom i Srbijom, a čeka se i potpisivanje sa Sjevernom Makedonijom.

Sporazum o statusu s Bosnom i Hercegovinom dogovoren je u januaru 2019. godine, ali još nije potpisan.

“Da bi se dodatno ubrzala saradnja sa partnerskim zemljama, Evropska komisija će do kraja 2021. usvojiti model radnog aranžmana i model sporazuma o statusu koji će uokviriti saradnju Fronteksa sa trećim zemljama”, navodi se u dokumentu.

Frontex je agencija za vuropsku graničnu i obalsku stražu, osnovana 2004. godine kako bi pomogla zemljama EU-a i zemljama pridruženima šengenskom prostoru pri zaštiti vanjskih granica područja slobodnog kretanja unutar EU-a. 

Izvor: RTCG

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta