Gradski portal

Duško Knežević sproveden u Viši sud


Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević uz jake mjere obezbjeđenja sproveden je u Viši sud.

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala su danas, uz asistenciju službenika Sektora policije posebne namjene, uspješno realizovali ekstradiciju optuženog predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića (65), državljanina Crne Gore, iz Velike Britanije u Crnu Goru, saopštila je policija. Kako su objavile Vijesti u 13.29 časova Vladin avion u kojem je Knežević sletio je na pistu podgoričkog aerodroma.

Kako su istakli, ekstradicija je, rano jutros, realizovana posebnim letom na relaciji London – Podgorica, uz visoki stepen mjera bezbjednosti.

“Ekstradicioni postupak je, u veoma kratkom roku, sprovoden od strane Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore sa jedne strane, i Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije (Home Office) uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i Ambasade Velike Britanije u Podgorici, sa druge strane”, navodi policija.

Knežević se, kako navodi policija, potražuje radi vođenja više krivičnih postupaka u našoj državi, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem potstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem potstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

“Knežević će biti sproveden Višem sudu u Podgorici na dalju nadležnost”, navodi policija.

Kako smo ranije objavili za Kneževića je na aerodromu u Londonu jutros stigao vladin avion, što pokazuje fotografija koju je on dostavio Gradskom portalu.

Sud u Londonu odlučio je u februaru prošle godine da izruči Kneževića Crnoj Gori, a tim njegovih branilaca najavio je žalbu s obzirom na to da odluka Vestminsterskog suda u Londonu nije bila pravosnažna.

Crna Gora je izručenje Kneževića tražila još u julu 2019. godine.

U februaru prošle godine glavni sudija u Vestminsterskom sudu, Pol Goldspring odlučio je da slučaj Kneževica pošalje državnom sekretaru kako bi dobio odobrenje, saopštio je tada Kneževićev pravni tim tada.

Naveli su da su razočarni ovom odlukom i najavili žalbu čim se za to stvore uslovi.

Proces podrazumijeva još četiri instance uključujući odluke Apelacionog, a nakon toga i Vrhovnog suda u Londonu gdje se razmatra zakonitost odluke, svi izvedeni dokazi, kao i ispravnost samog prvostepenog postupka.

Knežević je crnogorski biznismen, jedno vrijeme saradnik nekadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, te vlasnik Atlas grupe.

Informativna služba Uprave policije Crne Gore je zvanično potvrdila 2019. da je za Kneževićem raspisala potjernicu u vezi sa predmetom koji protiv njega vodi Specijalno državno tužilaštvo u vezi više krivičnih djela.

Potjernicu za Kneževićem Crna Gora je raspisala nakon što je on u crnogorskim medijima objavio najmanje tri snimka o navodnoj korupciji u crnogorskom pravosuđu i to dok je jedan od glavnih aktera, sekretar Tužilaštva Nenad Vujošević, saslušavan povodom optužbi da je dio kriminalne grupe koju je formirao Knežević. Jedan snimak bilježi kako Knežević daje kovertu punu novca funkcioneru DPS Slavoljubu Stijepoviću.

Knežević je u međuvremenu objavio još jedan snimak u kome Vujošević tvrdi da mu je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić obećao da će pustiti Kneževićevog kuma na slobodu.

Protiv Kneževića se vodi više istraga Specijalnog tužilaštva koje se odnose na utaju poreza, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Predsjednik Atlas grupe Knežević izbjegao je 2019. godine hapšenje odlaskom iz Crne Gore u Veliku Britaniju, čiji je takođe državljanin. Odbacuje optužbe protiv njega.

Da bi neko bio isporučen Crnoj Gori potrebno je da o tome donesu odluku državni sekretar Ujedinjenog Kraljevstva i sudovi koji su teritorijalno nadležni za ekstradiciju. Prije nego što zahtjev uopšte dođe do državnog sekretara on se podnosi i Jedinici za međunarodnu kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Britanije.

Izvor: Gradski/RTCG

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije