Search
Close this search box.

Izbori

Državljani Hrvatske mogu glasati u BiH, a Slovenije, Rumunije i Poljske ne

Da li Bosnu i Hercegovinu očekuju recipročne mjere nakon što Vijeće ministara BiH nije postiglo potrebni konsenzus o glasanju državljana Rumunije, Poljske i Slovenije u BiH za evropski parlament. Diplomatski zahtjevi tri zemlje odbijeni su zbog protivljenja ministara iz Republike Srpske, koji su naveli kao razlog usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, a koju su navedene zemlje podržale. Slično je uradila i Hrvatska, no njeni državljani glasat će u BiH.
Gradski.me
Foto: Gradski.me

Državljani Rumunije, Poljske i Slovenije neće moći glasati u BiH na izborima za evropski parlament jer su zvaničnici njihovih zemalja glasali za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Nevjerovatno zvuči, no to je obrazloženje ministara iz RS zbog čijeg protivljenja, Vijeće ministara ni u drugom krugu glasanja nije postiglo potrebni konsenzus.

Slovenija je snažno stajala i lobirala za evropki put BiH. Odluka Vijeća ministara kojom se odbijaju diplomatske note tri države u najmanju ruku je neočekivana, kaže slovenski ambasador.

S druge strane, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković se nada da recipročne mjere ipak neće biti uvedene. Dodaje da je ponovo pokazana destruktivna politika po nalaogu Milorada Dodika, predsjednika RS i da to Evropa mora vidjeti.

Za razliku od navedene tri zemlje, državljani Republike Hrvatske moći će glasati u BiH za EU parlament dijelom zbog toga što je zahtjev RH stigao prije glasanja o Rezoluciji o genocidu, a dijelom zbog dobrih odnosa Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments