Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prosječni visokoškolac čeka na posao duže od tri godine. Većina visokoškolaca ne radi posao za koji su studirali, najčešće u rangu daleko ispod sposobnosti koje imaju. Ogroman broj viskoškolaca radi poslove trgovaca na trafikama i u marketima, prodavaca u buticima i u suvenirnicama. Koliki je to problem možete da vidite u tekstu koji slijedi, upozoravaju iz Alternative Crna Gora.

” Država će ove godine da za potrebe visokog obrazovanja odvojiti 51.000.000€, a na tu sumu treba dodati i 6.000.000€ za studentske kredite i stipendije. Kako svake godine imamo između 2-3.000 diplomiranih visokoškolaca, ispada da nas jedan visokoškolac svake godine košta oko 20.000€! To nije samo diplomirani visokoškolac, to je ozbiljna INVESTICIJA. Investicija u koju država ulaže novac i vrijeme. Kada jedan visokoškolac čeka na birou ili radi kao konobar, onda je država BACILA novac koji je uložila u njega. Kada diplomirani biolog ili mašinac ode iz države i počne da radi u drugoj zemlji, onda je neka druga zemlja UKRALA našu investiciju, doradila je i iskoristila. Zato druge zemlje traže naše mašince, elektrotehničare, biologe… Mnogo je jeftinije da dokvalifikuju nekog čovjeka nego da ispočetka ulažu VRIJEME i novac u njega. Svaki put kada neki naš visokoškolac počne da radi u EU mi smo izgubili 20.000€ i četiri godine njegovog usavršavanja “, naveli su objavi.

UPostavlaju pitanje zašto se naša država tako neodgovorno odnosi prema školovanim ljudima?!

” Jer su pametni ljudi neprijatelji svake diktature. Njih je nemoguće kontrolisati “, kažu iz Alternative CG.

D.B.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta