Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Piše: Goran Popović

Dogovora nema, niti će ga biti. Što je sasvim logično za političku skalameriju sklepanu nakon izbora 30. avgusta 2020. godine, kojoj je spiritus movens bila i ostala jedino mržnja  prema DPS-u i, posebno, Milu Đukanoviću. I u novoj sesiji o tzv. „resetovanju parlamentarne većine od 30. avgusta“  takmičenje aktera ovih pregovora u iskazivanju te mržnje je nastavljeno, no su u tom mrziteljskom zanosu počeli da se mrze i međusobno. Potpuno su zaraženi mržnjom. Zato dogovora ne može biti.

Tri su osnovne karakteristike dosadašnjih „dogovora“. Prvo,   premijer u tehničkom mandatu i predsjednik jedne vrlo štetne političke grupacije, poznate pod nazivom Ura, Dritan Abazović nastavio je sa političkim šibicarenjem.

Drugo, šef Demokratskog fronta Andrija Mandić dozvolio je sebi, nakon višedecenijske časne opozicione borbe, sramnu blamažu da takvog Dritana šibicara praktično moli da se vrati za pregovarački sto, makar Front i u toj nekoj „novoj vladi“ ponovo bio potpuno škartiran, kao i prije dvije godine.

I, treće, Bečićeve Demokrate, u svom prepoznatljivom maniru, „nikog na ucjenjuju, ali i ne pristaju na ucjene“, tako da to kompletira sumornu sliku političke „neozbiljnosti i šarlatanstva“, što bi rekao nesuđeni novi premijer Miodrag Lekić.

Ostali prirepci ove „parlementarne većine“, Milačić, Danilović i drugi, uglavnom kleronacionalističke provenijencije, takođe su dali svoj ogroman doprinos tom neozbiljnom, šarlatanskom vodvilju.

Zbog takve „parlamentarne većine“ najzdravije rješenje bilo bi hitno raspuštanje Skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora već iduće neđelje. Pa ćemo vidjeti gdje će završiti šibicar Dritan, ruski plaćenici ili ovi „bez kučeta i mačeta“.

Dritan je i minule neđelje imao nekoliko eskapada karakterističnih za jednog kompulzivnog lažova, ali je zaludan posao postao nabrajati sve laži koje on izrekne tokom jednog dana. Odnosno, što bi rekao neko iz Demokrata, Dritan je počeo da laže iz sata u sat!

Ipak, podsjetimo: osim što je bezočno slagao da je npr. „država finansijski pomagala Pobjedu“, za raskidanje ugovora o zakupu zemljišta na Luštici sa Nord Starom optužio je „dilove Brana Gvozdenovića i sličnih njemu“. Vrlo kreativan Drtitanov pristup, jer ministar finansija Aleksandar Damjanović je prije sedam dana rekao: „Oni su se obraćali tokom 2021. godine, u više navrata, bivšoj administraciji koja ih nije udostojila sastanka kako bi razgovarali o problemima koji postoje u realizaciji projekta”. U toj “bivšoj administraciji”, da podsjetimo, potpredsjednik vlade bio je Dritan Abazović. Iste one vlade koja je ranije već protjerala drugog velikog investitora, Aman Risorts.

Srećom, pošao je  Dritan u Ameriku, pa neka malo po Vašingtonu traži nove žrtve za svoje lažavine, da barem dan-dva mi ovđe počinemo.

Glavnom specijalnom tužiocu Novoviću gomila se novi posao. Iako još nema optužnica za one koji su već mjesecima u pritvoru, nova saznanja o ruskom finansiranju „nekih političkih subjekata u Crnoj Gori“ i saradnji nekih pripadnika Demokratskog fronta sa ruskim špijunima obavezuju ga da krene u nove izviđaje i privođenja.

Osim toga, djelovi nalaza Unutrašnje kontrole o prekoračenju ovlašćenja policije protiv učesnika mirnih građanskih protesta na Cetinju i Belvederu 4. i 5. septembra prošle godine, takođe iniciraju angažovanje tužilaštva. Kako mediji pišu izvještaj Unutrašnje kontrole biće (ili već jeste) dostavljen tužilaštvu na Cetinju, ali uzimajući u obzir riječi sa snimka policijskog komandira Petra Kneževića o saradnji sa kriminalnim grupama, te narušavanju sistema komandovanja u Upravi policije, sva je prilika da će i ovaj „predmet“ zapasti Specijalno tužilaštvu.

Uostalom, helikoptersko ustoličenje Joanikija, sasvim je očigledno, a to će pokazati i skupštinska istraga, rezultat je organizovanog kriminalnog djelovanja međunarodnih razmjera, tako da će Novović, najvjerovatnije i ovdje morati da se ozbiljno angažuje. Posebno zbog toga što je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović bio i ostao „ponosan na akciju policije na Cetinju“?!

Da je zaista riječ o organizovanom kriminalu međunarodnih razmjera potvrdio je ovih dana srpski patrijarh Porfirije, jedan od aktivnih učesnika desanta na Cetinje, gavoreći  u Banjaluci, u nazočnosti Vučića i Dodika, o promjeni granica  „Srpskog sveta“.

Ništa novo. I do sada je bilo u smutna vremena da prvo idu popovi, pa topovi, pa onda lopovi…

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta