Search
Close this search box.

Dragović: Neizvjesno da li će sudija US biti izabran do 27. maja

Foto: Igor Šljivančanin

Foto: Igor Šljivančanin

Kandidature svih šest kandidata prijavljenih na javni poziv za izbor jednog sudije Ustavnog suda (US) su blagovremene i potpune, kazao je za „Dan“ član skupštinskog Ustavnog odbora i predsjednik Komisije za izbor jednog sudije US Darko Dragović (PES).

Komisija je u prethodnom periodu razmatrala pristigle prijave kandidata koji su se prijavili na poziv za sudiju US i o tome sačinila izvještaj, koji će se naći na današnjoj sjednici Ustavnog odbora.

Dragović je „Danu“ potvrdio da je komisija pregledala dokumentaciju svih kandidata i utvrdila da su sve kandidature blagovremene i potpune.

– Svi kandidati ispunjavaju uslove iz raspisanog javnog poziva za izbor jednog sudije Ustavnog suda. Očekujem da Ustavni odbor pokrene postupak saslušanja svih kandidata za sudiju Ustavnog suda, nakon čega će Skupštini predložiti jednog kandidata – kazao je Dragović za „Dan“.

Na pitanje da li se može očekivati da se postupak izbora sudije US završi do 27. maja kada, po važećem zakonodavstvu predsjednik US Milorad Gogić stiče uslov za odlazak u starosnu penziju, Dragović kaže da ne može znati da li će se postupak izbora sudije okončati do tada, jer je procedura zahtjevna, te da je za izbor sudije US neophodna kvalifikovana većina.

Poziv za izbor jednog sudije US objavljen je 22. januara, a na njega se prijavilo šest kandidata – Alija Beganović, Zoran Vukićević, Nerma Dobardžić, Muhamed Đokaj, Jovan Kojičić i Sanja Maslenjak. Pored Dragovića, u komisiji koja je provjeravala da li su prijave kandidata podnijete u skladu sa javnim pozivom, bili su i Bogdan Božović (SNP) i Sonja Milatović (DPS).

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina, dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Izvor: Dan

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci