Foto: DPS

Foto: DPS

Zakon o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta štiti i dograđuje građanski i sekularni karakter države, to su zaključilečlanice Poslaničkog kluba DPS-a Aleksandra Vuković-Kuč, Aleksandra Despotović, Drita Llolla, Sonja Milatović i Zoja Bojanić-Lalović sastale su se sa predstavnicima/cama LGBTQ+ organizacija koje djeluju u Crnoj Gori.

Sastanku je ispred Crnogorske LGBTIQ asocijacije Kvir Montenegro prisustvovao Balša Dragojević, dok su ispred Asocijacije Spektra prisustvovali/e Jovan Džoli Ulićević, Iskra Đurišić i Aleksa Radonjić.

Tema sastanka bio je Zakon o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja koji će se uskoro naći na dnevnom redu Skupštine, a on je organizovan na inicijativu samih poslanica, s namjerom da ispred Poslaničkog kluba DPS-a pošalju snažnu poruku podrške ovom zakonu i definišu prilike za unapređenje ovog zakona kroz parlamentarno djelovanje, istakli su iz DPS-a.

„Ovaj Zakon je naš, koliko i vaš, jer štiti i dograđuje građanski i sekularni karakter države“, konstatovala je potpredsjednica DPS-a Aleksandra Vuković-Kuč.

Izvršni direktor Asocijacije Spektra Ulićević naglasio je da je, pored ostvarivanja ljudskih prava beneficijera ovoga zakona, upravo i to posljedica njegovog usvajanja.

„Ovaj zakon ima i simboličku ulogu. S jedne strane, ruši predrasudu da je rodna ravnopravnost isključivo žensko pitanje, ali usvajanje ovog zakona predstavlja i otpor paramilitarnim desničarskim strukturama koje djeluju u Crnoj Gori“.

Predsjednica Alijanse žena DPS-a Drita Llolla ukazala je na mogućnost da DPS bude jedan od vodećih aktera pri podizanju svijesti opšte javnosti o ovom pitanju, sa posebnim fokusom na zdravstveni sistem, koji mora pružiti duboku podršku i jednak pristup zdravstvenoj zaštiti transrodnim osobama i svim građanima i građankama Crne Gore.

„Ako Zakon dođe na dnevni red, jasno i nedvosmisleno ćemo iznijeti svoje stavove, kao i uoči izglasavanja Zakona o životnom partnerstvu istog pola, za koji smatram da je civilizacijski iskorak ove države“, apostrofirala je predsjednica Savjeta mladih DPS-a Sonja Milatović.

Sagovornici/ce su ocijenili/e da je ne samo za evropski put Crne Gore, već i za jačanje njene građanske supstance, krucijalno progresivno parlamentarno i vanparlamentarno djelovanje političkih aktera, a pogotovo u pogledu promovisanja ljudskih prava i sloboda.

DPS je, u tom duhu, jedina partija koja je zvanično i unisono najavila da će podržati Zakon o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, zaključili su iz te partije.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta