Search
Close this search box.

DPS: Da li je skadalozna izjava potpredsjednika Šćekića zvanični stav Vlade Crne Gore?

Foto: DPS

Danas je javnost još jednom imala priliku da se uvjeri u kom pravcu ide zvanična državna politika Vlade Crne Gore i to kroz izjavu potpredsjednika Šćekića koji je saopštio da će glasati protiv toga da Crna Gora u UN podrži rezoluciju o Srebrenici, naveli su iz Demokratske partije socijalista. 

„Budući da premijer Spajić još uvijek nije iznio precizan stav o ovom pitanju, jasno je da se ova izjava može tumačiti kao zvaničan stav aktuelne Vlade Crne Gore. Pozivamo premijera Spajića da se konačno odredi naspram skandalozne izjave potpredsjednika Vlade Šćekića i da nam kaže da li i on smatra da ne treba „otvarati teme koje su iza nas“ i da li i on smatra „da Crna Gora treba da ima dobre odnose sa svima u regionu“, te da li je i on, kao njegov potpredsjednik, ,,iznenađen da se u Ujednjenim nacijama ili bilo gdje otvara tema Srebrenice““, navode u saopštenju.

Kako dodaju, krajnje je vrijeme da nam kažete da li je ćutanje o Srebrenici nedostatak političke hrabrosti da saopštite svoj stav ili iza toga stoji strah da se to ne protumači kao otkazivanje poslušnosti vašim finansijerima i političkim starješinama.

„Predsjedniče Vlade Spajiću, potpredsjedniče Šćekiću, pomoći ćemo vam: u Srebrenici se jeste dogodio genocid. To je rekao sud u Hagu i Međunarodni sud pravde koji je presudio da su vojska i policija RS izvršioci genocid. No, uprkos svim činjenicama i dokazima svakodnevno u javnom prostoru, godinama unazad, slušamo skandalozne izjave. One su do nedavno dolazile od zvaničnika drugih država, danas one dolaze od zvaničnika naše države.

Podaci haškog Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove navode da je u Srebrenici bilo oko 8.000 žrtava, dok je 30.000 žena i djece prisilno premješteno. U sudskim procesima za Srebrenicu, utvrđeno je da su žrtve bili civili ili ratni zarobljenici. Dokazni materijal pokazuje da većina žrtava nije ubijena u borbi već tokom masovnih pogubljenja, te da su u masovnim grobnicama pronađeni povezi za oči, te materijal za vezanje ruku. Presude Haškog i domaćih sudova su za genocid proglašavale krivim pojedince, a ne kolektive, države ili entitete“, zaključuju u saopštenju. 

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci