NAJNOVIJE

NA DANAŠNJI DAN…

1692. rođen je italijanski violinski virtuoz i kompozitor Đuzepe Tartini. Uveo je novine u tehniku sviranja i građenja violina i otkrio pojedine akustične pojave u muzici. Komponovao je mnoštvo violinskih koncerata i sonata, uključujući sonatu «Đavolji triler».

1810 – Rođen je njemački  kompozitor Robert Šuman, jedan od glavnih predstavnika muzičkog romantizma. Imao je brojne sljedbenike u Njemačkoj i  drugim evropskim zemljama. Posebno je uticao na Bramsov stvaralački opus. Osnovao je muzički časopis Zeit schrift fur Musik, u kome se odlučno borio protiv negativnih pojava i konzervativizma u muzici svoga vremena. Poznata djela: simfonije, koncerti za klavir i violončelo, ciklusi solo pjesama „Pjesnikova ljubav“, „Ljubav i život žene“, klavirske kompozicije “Karneval”, „Simfonijske etide“.

1875 – Crnogorski Senat izdao je naređenje čevskim i bjeličkim vojnim starješinama da za prihvat izbjeglih ustaničkih porodica iz Hercegovine izgrade na svom području 300 koliba, koje su, kako je precizirano, morale imati pet lakata širine i osam dužine i biti dobro utvrđene, kako bi se u njima moglo i zimovati.

1901 – Na inicijativu i prijedlog Mitrofana Bana, mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve, prvi put usvojen je zakon kojim je regulisan materijalni položaj sveštenika u Crnoj Gori. Prema zakonu o sistematskim platama i penzijama, godišnja plata sveštenika u selima bila je 730, a u varošima 1.200 kruna. Nezadovoljan tim zakonom mitropolit Mitorfan Ban inicirao je 1909. donošenje novog zakona o platama sveštenika.

1946 – U Ženevi je održano posljednje zasjedanje  Lige naroda, čime je formalno ukinuta ta međunarodna organizacija  i zamijenjena novom – Ujedinjenim nacijama.

1973 – Umro je Pablo Pikaso, jedan od najvećih umjetnika 20.vijeka, španski slikar i vajar, i jedan od najznačajnijih predstavnika kubizma.  Od mnogobrojnih djela iz Pikasove zaostavštine najpoznatija su: «Gospođice iz Avinjona» i «Gernika».

1993 – Makedonija je primljena u Ujedinjene nacije.

2006 – U Podgorici je, u 96. godini, umro Andrija-Andro Mugoša, istaknuti crnogorski revolucionar, političar i državnik. Učestvovao je u organizovanju Trinaestojulskog ustanka, bio je partijski rukovodilac Pete proleterske brigade i zamjenik Glavnog štaba partizanskih odreda Crne Gore u Drugom svjetskom ratu. Poslije rata, Mugoša je bio organizacioni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Crne Gore, predsjednik Narodne skupštine Crne Gore i član Savjeta federacije.

2010 – Predsjednici Rusije i Amerike Dmitrij Medvedev i Barak Obama potpisali su u Pragu istorijski sporazum o kontroli naoružanja, kojim je precizirano da se nuklearni arsenal smanji na trećinu.

Kotov

2012 – Ruski kosmonaut Oleg Valerijevič Kotov doputovao je s porodicom u Crnu Goru na ljetovanje. Kotov, jedan od najznačajnijih predstavnika ruske kosmonautike, izjavio je tokom boravka u  bečićkom hotelu „Splendid“ da bi Crna Gora uz idealan spoj planinske i morske klime i hranu organskog porijekla mogla biti dobra baza za odmor i boravak ruskih kosmonauta nakon svemirskih letova.

2013 – U 87. godini umrla je bivša premijerka Velike Britanije Margaret Tačer, takozvana Gvozdena Lejdi. Jedina žena na čelu britanske vlade, Tačerova je predvodila konzervativce u tri izborne pobjede od 1979. do 1990, što je najduži uzastopni mandat na funkciji premijera u Britaniji od početka 19. vijeka.

Gvozdena lejdi

2014 – Američki senator Džon Mekejn ocijenio je da je Crna Gora kao „važan partner NATO-a“ ispunila većinu uslova za poziv u članstvo i da zaslužuje da se njen slučaj, kako je kazao, ozbiljno razmotri do jesenjeg samita u Velsu. Mekejn je nakon sastanka s Đukanovićem u Senatu  rekao da su njegove kolege iz oba doma parlamenta zadovoljne rezultatima rada Crne Gore na četiri glavna uslova za poziv – vladavini prava, reformi bezbjedonosnih službi, vojnih reformi i većoj podršci javnosti.

2014 – Predsjednik Irske Majkl Higins sastao se u Vindzoru s kraljicom Elizabetom II, kao prvi pvi irski predsjednik u zvaničnoj posjeti Velikoj Britaniji od sticanja nezavisnosti prije stotinu godina.

Na danasnji dan rođeni su: Momo Kapor, Kofi Anan,Milenko Pavlov, Robin Rajt.

Na danasnji dan umrli su: Jovan II Komnin, Josip Štrosmajer, Pjotr Kapica, Zdenka Živković.

Pripremila: Jelena Šćepanović

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta