Današnji dan 7. april:

Od 1950. obilježava se kao Svjetski dan zdravlja.  Naime, 7. aprila 1948. osnovana je Svjetska zdravstvena organizacija sa sjedištem u Ženevi. Statut te organizacije potpisalo je 26 zemalja.

1437.  kotorska Opština donijela je odluku o osnivanju specijalizovane zdravstvene institucije – Magistrata za zdravstvo.

1614 – Umro je španski slikar El Greko, rođen na Kritu 1540. kao Dominikos Teotokopulos. El Greko je tvorac jednog od najoriginalnijih slikarskih opusa u istoriji evropskog slikarstva. Bio je potpuno zaboravljen, a ponovo je otkriven krajem XIX vijeka.

El Greko

1770 – Rođen je engleski romantičarski pjesnik Vilijam Vodsvort. Najznačajnije njegovo djelo su «Lirske balade», knjiga koja je označila početak romantizma u engleskoj književnosti.

1845 – Petar II Petrović Njegoš završio je filozofsko-religiozni spjev «Luča mikrokozma». To, Njegošu najdraže djelo, uz posvetu svom učitelju Simi Milutinoviću Sarajliji, sadrži šest pjevanja u desetercu sa strofama od po deset stihova, a pisano je, kako je zabilježeno, u četiri prve neđelje časnoga i velikoga posta. “Luči mikrokozma” prethodile su pjesme “duhovne preokupacije”, nastale od 1837.-1844, u kojima je moguće pratiti naznake osnovnih ideja tog, u prvom redu, filozofskog, a potom religioznog djela. U tom je smislu posebno karakteristična pjesma “Misao” (1844). Temeljni motiv “Luče”, kao i ideje kojima je prožeta, mnogi kritičari vide u gnostičkom promišljanju stvari- u kome su duh i duhovno dominantni u odnosu na tvar, što, zapravo, izražava pjesnikovu težnju za samospoznajom i spoznajom boga, kao i za “natprirodnim zavičajem”.

1856 – Turski delegat Ali-paša izjavio je na Kongresu velikih sila u Parizu, nakon Krimskog rata, da Porta smatra Crnu Goru sastavnim dijelom Otomanskog carstva. Na izjavu, koja je ušla u zapisnik, Rusija nije reagovala što je ražestilo knjaza Danila i motivisalo ga da uputi protest i memorandum velikim silama, tražeći da priznaju nezavisnost Crne Gore.

1916 – Rođen je u Herceg Novom slikar i grafičar Anton Lukateli. Radio je grafike s ratnom tematikom. Koautor je rješenja za prvi socijalni dinar u Crnoj Gori. Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i njegov prvi sekretar.

1939 – Rođen je američki filmski reditelj, scenarista, producent Frensis Ford Kopola, jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca u Sjedinjenim Državama u drugoj polovini XX vijeka, dobitnik je pet Oskara i dvije «Zlatne palme» festivala u Kanu.

1941 – U Orahovu  (Kuči) kod Podgorice rođen je poznati crnogorski pjesnik i novinar Ratko Vujošević, autor poeme “Orevuar Montenegro” koja se ubraja u najbolja ostvarenja moderne crnogorske poezije. Gimnaziju je završio u Titogradu, a studije političkih nauka u Beogradu 1968. Bio je novinar u Izvršnom vijeću Crne Gore, “Titogradskoj tribini”,”Pobjedi” i, gotovo dvije decenije, odgovorni urednik edicije “Savremena literatura” u izdavačkim kućama “Pobjeda” i “Ljetopis”. Recenzirao je i priredio za štampu brojna izdanja savremenih pisaca. Osnovao je 1961. Klub mladih pisaca Doma omladine “Budo Tomović”. Dobitnik je Nagrade oslobođenja Podgorice i drugih društvenih i književnih priznanja. Pjesme Ratka Vujoševića prevedene su na ruski, njemački, turski, švedski, albanski i francuski jezik. Objavio je četiri knjige poezije: “Znak na putovanju”,”Pastirica”, “Čini” i “Beskonačna dozivanja”.

1963 – Usvojen je novi jugoslovenski Ustav kojim je naziv države Federativna Narodna Republika Jugoslavija promijenjen u Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Novi ustav popularno je nazvan «Povelja samoupravljanja» jer je njime samoupravni model primijenjen u svim sferama i na svim nivoima društvenog života.

2003 – UNESCO je formirao stručni tim za očuvanje jezika u nestajanju. Zadatak tima je da dokumentovanjem tih jezika i podsticanjem putem nastave uspori osiromašenje svjetske jezičke baštine.

2013 – U Crnoj Gori održani su predsjednički izbori na kojima je petogodišnji mandat, po treći put, osvojio aktuelni predsjednik Filip Vujanović. Vujanović je u odnosu na protivkandidata Miodraga Lekića, prema rezultatima Državne izborne komisije, bio u prednosti za 7.600 glasova. 

2014 – Crnogorski premijer Milo Đukanović  otputovao je u Vašington na poziv potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena. U toku trodnevne posjete Americi, Đukanović je s Bajdenom, zamjenikom državnog sekretara Vilijamom Bernsom i drugim visokim zvaničnicima te zemlje razgovarao o evroatlantskim aspiracijama Crne Gore i obavezama pred jesenji samit NATO-a u Velsu, te podršci SAD na tom planu.

2014 – U Budvi je, u 94. godini, umro akademik Čedo Vuković, jedan od najznačajnijih savremenih crnogorskih pisaca. Rođen je 28. septembra 1920. u Đulićima kraj Andrijevice. U njegova najznačajnija djela ubrajaju se „Mrtvo duboko“, „Poruke“, „Razvođe“, „Sudilište“„Sinovi sinova“. Najveću, međutim, popularnost postigao je knjigama za najmlađe „Tim lavlje srce“, „Letilica profesora Bistrouma“, „Svemoćno oko“ i „Halo Nebo“. Priredio je više značajnih izdanja:“ Petar I Petrović: Freske na kamenu“,“ Nadvremenski glasovi   “, „Izviriječ“ , „ Petar I Petrović: Poslanice“.

NA DANAŠNJI DAN ROĐENI SU : Čarls Berni, Gabrijela Mistral, Bili Holidej, Gerhard Šreder, Rasel Krou.

NA DANAŠNJI DAN UMRLI SU : Karlo VIII, Jovan Dučić, Henri Ford.

Priredila: JELENA ŠĆEPANOVIĆ

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta