Na današnji dan:

1528. umro je njemački slikar i grafičar Albreht Direr, poznat po portretima velike umjetničke i dokumentarne vrijednosti i po izvanrednim gravurama u drvetu i bakru.

Poznata Direrova djela: «Apokalipsa», «Velika muka», «Bogorodičin život».

1667 – Boku Kotorsku i Dubrovnik pogodio je katastrofalan zemljotres. U osam sati ujutro počelo je slabo podrhtavanje tla, da bi kasnije, ponavljajući se  u razmaku od nekoliko sekundi u toku 15 do 30 minuta, zemljotres uništio Kotor. Prema prvim zabilježenim izvještajima stradalo je 200 ljudi, srušeno je tri četvrtine stambenih zgrada, mnoge crkve i gradske zidine. Osim Kotora, bila su gotovo razorena i sva naselja u Boki. Teško su stradali i Budva i Herceg Novi. Od zemljotresa, i požara koji je harao 20-tak dana, Dubrovnik je bio gotovo potpuno uništen, a poginulo je više hiljada građana.

Radomir Vešović

1871 – Rođen je Radomir Vešović, jedan od najistaknutijih crnogorskih oficira. Bio je posljednji ministar vojni Kraljevine Crne Gore. U vrijeme austrougarske okupacije Crne Gore (1916 -1918) bio je vođa snažnog Komitskog pokreta. Kapitulaciju Austrougraske dočekao je u Gracu, gdje je bio interniran početkom 1918. Na povratku u Crnu Goru uhapšen je u Slavonskom Brodu i zadržan sve dok nijesu izglasane odluke Podgoričke skupštine. I u godini koja je uslijedila nastavilo se Vešovićevo stradanje: zbog sumnji da sarađuje s pobunjenicima u Crnoj Gori, vrlo brzo se našao na udaru srpskih vlasti. U ljeto 1919. stavljen je pod policijski nadzor da bi nedugo potom postao žrtva montiranog sudskog procesa u Beogradu, i u istražnom zatvoru proveo 15 mjeseci. Na suđenju, u februaru 1921, oslobođen je optužbi. Vraća se u Crnu Goru i kao član Glavnog odbora Crnogorske stranke i poslanički kandidat uključuje u njen politički rad. Vešovićeva ličnost i tragična sudbina, te događaji u Crnoj Gori od 1916. do 1921, motivisali su prvog crnogorskog sineastu Vladimira Đ. Popovića, da u Rimu snimi film «Vaskrsenja ne biva bez smrti», a u produkciji Radio Televizije Crne Gore i režiji Gojka Kastratovića snimljen je 2001. film „Suđenje generalu Vešoviću“, čiji lik tumači hrvatski glumac Žarko Radić. Radomir Vešović umro je 15. avgusta 1938. u Slavonskom Šamcu, gdje je i sahranjen.

1885 – U Petrogradu je za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve rukopložen Mitrofan Ban. Mitrofana Bana hirotonisao je petrogradski mitropolit i poglavar ruskog Svetog sinoda Isidor, u prisustvu svih članova Sinoda, sedam episkopa, svještenstva, plemstva i ruskog cara Aleksandra III. Sproveo je mnogobrojne reforme u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi: inicirao rad na crkvenom zakonodavstvu, organizovao duhovne sudove, obezbijedio sveštenicima redovno primanje plata i penzija i naredio im da narodna odijela zamijene mantijama. Angažovao se i na prosvjećivanju i duhovnom uzdizanju crnogorskog naroda. Napisao je i nekoliko zapaženih djela:”Besjede”, “Kratki crkveni ustav”, “Pomoćno uputstvo pri ispovijesti” i “Sedam tajni Novog Zavjeta”. Umro je na Cetinju 1920.

1892 – Na Cetinju je umro Jovan Pavlović, prosvjetni i kulturni radnik. Obnovio je rad Cetinjske čitaonice, bio direktor Cetinske gimnazije i prvi ministar prosvjete i crkvenih poslova. Uređivao je listove i časopise: «Glas Crnogorca», «Crnogorku», «Prosvjetu» i osnovao prvu crnogorsku knjižaru s antikvarijatom. Bio je upravnik Državne štamparije i predsjednik Odbora za podizanje “Zetskog doma”. Pavlović  je autor  nekoliko knjiga i rasprava iz književne istorije, te mnogobrojnih novinskih i publicističkih članaka i uvodnika.

1905 – U Baru je otvorena prva zvanična apoteka.

Panorama Bara
FOTO: bar.me

1941 – Njemačke trupe napale su u Drugom svjetskom ratu Grčku i Jugoslaviju. Napad na Jugoslaviju počeo je bombardovanjem Beograda. Istoga dana 19 italijanskih aviona bombardovalo je i Podgoricu.

1971 – U Njujorku je umro kompozitor Igor Stravinski, jedan od začetnika i glavnih pobornika «nove muzike» 20. vijeka. Njegovi baleti «Žar ptica», «Petruška», «Posvećenje proljeća» i mnoga simfonijska djela, opere i oratoriji obilježili su muzičko stvaralaštvo prošlog vijeka.

1992 – Evropska zajednica priznala je nezavisnost bivše jugoslovenske republike Bosne i Hercegovine. Istoga dana u Sarajevu su pale prve žrtve i označile početak rata u Bosni i Hercegovini.

2008 – U Crnoj Gori održani su predsjednički izbori, prvi od obnove državne nezavisnosti i peti od uvođenja višepartijskog sistema. Na izborima je pobijedio kandidat DPS-a Filip Vujanović i tako osvojio drugi predsjednički mandat. Vujanović je sa oko 171.300 glasova ili 52,2 odsto pobijedio protivkandidate Andriju Mandića (Srpska lista), Nebojšu Medojevića (Pokret za promjene) i Srđana Milića, lidera SNP-a.

2009 – U Domu kulture u Baru otvoren je prvi festival “Teatar u školama”.

2013 – U 68. godini umro je poznati katalonski i evropski reditelj Bigas Luna, jedan od začetnika španske moderne kinematografije. Svjetski ugled stekao je filmom “Šunka, šunka” 

Na danasnji dan rođeni su: Feliks Nadar, Leonora Karington, Džejms Votson, Ivan Bekjarev, Majkl Ruker.

Na danasnji dan umrli su: Ričard I Plantagenet, Matija Korvin, Aleksandar Mladenović.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta