Uncategorized

Dodjela Zlatnog globusa odložena za januar

Foto: AP

Udruženje holivudskih stranih novinara, koje organizuje godišnju dodjelu nagrada Zlatni globus, saopštilo je da će danas u januaru ipak uručiti nagrade za televizijska i filmska ostvarenja uprkos tome što je televizijska mreža NBC u maju odlučila da ovo neće emitovati.

Nakon brojnih kritika udruženju zbog etičkih pitanja i nedostatka rasne raznolikosti u svom članstvu, NBC je odustao od televizijskog prenošenja Zlatnog globusa. Članovi grupe takođe su optuženi za seksističke i rasističe primjedbe i traženja usluga od poznatih ličnosti i studija.

U saopštenju za javnost naveli su da će nominacije biti objavljene 13. decembra i da će biti domaćini 79. godišnje ceremonije dodjele Zlatnih globusa 9. januara. Grupa nije objavila da li će dodjela biti emitovana na televiziji.

Udruženje je u maju pristalo da zaposli još pripadnika drugih rasa i izvrši druge promjene, a u julu je zabranilo svojim članovima da primaju poklone i besplatna putovanja od filmskih studija i TV mreža koji traže nagrade za svoje emisije i zvijezde.

SVečana dodjela Zlatnih globusa, kojoj su prisustvovale zvijezde i rukovodioci filmske industrije, vodila se kao jedna od najvećih godišnjih holivudskih dodjela nagrada uoči dodjele Oskara.

Međutim, nakon istrage koju je u februaru objavio Los Angeles Times i koja je pokazala da grupa od 87 novinara nije imala pripadnike crne rase, dodjela je izgubila prestiž pa su mnogi odlučili da je bojkotuju.

Skarlet Johanson i drugi kritičari, uključujući Netfliks, Amazon Studios, WarnerMedia i desetine vodećih holivudskih reklamnih kompanija, rekli su da više neće raditi sa udruženjem koje je u organizaciji ako ne napravi dalekosežne promjene.

Tom Kruz je u maju zbog istih razloga vratio tri osvojene statue Zlatnog globusa.

Izvor: klix.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Dokumenta