U Londonu će danas biti dodijeljene nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA), na svečanosti bez publike zbog epidemije koronavirusa, prenosi Beta.

Favoriti su ove godine filmovi “Nomadland” i “Rocks” koji su osvojili najviše nominacija, po sedam. “Nomadland” kineske rediteljke Kloi Žao, koji je već nagrađen Zlatnim globusom, nominovan je u kategoriji za najbolji film.

U toj kategoriji je nominovan i “The Father” sa Entonijem Hopkinsom u glavnoj ulozi starca koji tone u demenciju.

Film “Rocks” britanske rediteljke Sare Gavron nominovan je između ostalog za najbolju žensku sporednu ulogu. Filmovi “Mank”, “Minari”, “The Father” i “Promising Young Woman” dobili su po šest nominacija.

U kategoriji naboljeg stranog filma nominovan je francuski “Les Miserables” (Jadnici) Ladža Lija, priča o policijskoj brljotini u jednoj osjetljivoj četvrti na periferiji Pariza.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog američkog Oskara koji će ove godine biti dodijeljen 25. aprila u Los Anđelesu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umjetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila poslije Drugog svjetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umjetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.

Ostvarenje “1917” Sema Mendeza je prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji film.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta