Dodik: Razgovaraćemo o Vučićevoj molbi da se vratimo u institucije BiH

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: N1

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras da će politički akteri u entitetu Republika Srpska razgovarati o molbi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se predstavnici Srba vrate u institucije Bosne i Hercegovine.
 
Dodik, lider najveće stranke u RS, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, rekao je za RTS da je odluka o povratku srpskih predstavnika u državne institucije BiH na parlamentu tog entiteta koji će se okupiti početkom februara.

„Briga koju pokazuje predsjednik Vučić za nas je važna i mi razumijemo kontekst u kojem je to izrečeno. Razgovaraću u Banja Luci sa partnerima iz vlasti i sa opozicijom. Vučić je takođe izrazio želju da se vidi i sa drugim akterima u Republici Srpskoj i da razgovara o tome. To će biti narednih dana“, kazao je Dodik koji se danas u Beogradu sastao sa predsjednikom Srbije.

Kabinet predsjednika Srbije saopštio je poslije sastanka da je Vučić zamolio Dodika i sve političke snage u entitetu RS da učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH i da na najbolji način štite interese srpskog naroda i tog entiteta.

Dodik je večeras rekao i da je BiH „velika nevolja i retrogradna ideja“ i ponovio da rukovodstvo RS traži jedino da se poštuje Ustav BiH, odnosno Dejtonski sporazum kojim je 1995. godine okončan rat.

„Ključno pitanje je kako Srbi ne mogu da dobiju ono što smo već dobili i što piše u Dejtonskom sporazumu. Precizno piše da BiH pripada samo ono što je izričito dato BiH, a da ono što nije izričito dato pripada entitetima. Ono što je nama dato sada se skrnavi kroz odluke o šumama i zemljištu i mnogo čemu drugom“, kazao je.

Naveo je da „ne osjeća odgovornost“ što je izostao dio pomoći Evropske unije BiH, navodeći da je „sva pomoć koja dolazi iz EU uvijek uslovljena i politički motivisana“.

„Nijesmo mi ti koji to zaustavljamo, ali smatramo da je ključno da se BiH vrati ustavnom sistemu i da bude eliminisan paraustavni sistem koji sada postoji. Samo tražimo da sve bude po Ustavu BiH, ali sve češće čujemo od stranaca da treba da se sprovode politike koje idu ka centralizaciji. Nemamo pravo da se ponašamo suprotno Ustavu BiH“, dodao je.

Povodom kritika zbog načina na koji je u nedjelju u Banja Luci obilježen Dan Republike Srpske, 9. januar, Dodik je rekao da je „indikativno da smeta sve što je legalno i regularno kao što su policijske snage“.

„Njih boli činjenica da je 30.000 ljudi neorganizovano izašlo na ulicu da bude dio manifestacije, a zanemaruju poziv na mobilizaciju zelenih beretki (u Bužimu). Nastavićemo da slavimo Dan Republike Srpske“, naveo je Dodik.

Dodik se suočio sa brojnim kritikama zbog proslave Dana Republike Srpske u nedjelju, kada su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS u maskirnim uniformama, pored ostalog, pjevali „Srba ima kao lista, nema više komunista. Za krst, za krst, Nemanjića, za slavu, za slavu, Obilića“.

Izvor: Danas.rs

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta