Foto: Printscreen

Vijest da neki strani državljanin, pa čak i onaj koji slovi za bezbjednosno interesantno lice, traži azil u Crnoj Gori postala je uobičajena pojava. U Prihvatilištu za strance trenutno boravi pet stranih državljana, saopštili su za “Dan” iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe, maltene svakodnevno u medijima osvane informacija da je po međunarodnim potjernicama na teritoriji naše zemlje uhapšen neki strani državljanin. Ipak, njihov broj u Prihvatilištu za strance je veoma mali. Prema podacima koji su “Danu” dostavljeni iz Ministarstva unutrašnjih poslova, u tom prihvatilištu se trenutno nalazi pet stranih državljana.

Najaktuelniji stanar pomenute ustanove trenutno je južnokorejski “kralj kriptovaluta” Do Kvon. On je prošle subote, pošto mu je istekao ekstradicioni pritvor, kao i zatvorska kazna od četiri mjeseca zbog lažnih dokumenata, sproveden u prihvatilište. Odlukom Višeg suda u Podgorici, koju je potvrdio i Apelacioni sud, Do Kvon je trebalo da bude izručen Južnoj Koreji, dok je izručenje Sjedinjenim Američkim Državama odbijeno. Ipak, Vrhovno državno tužilaštvo predalo je Vrhovnom sudu zahtjev za zaštitu zakonitosti postupka s predlogom da se odloži izručenje. Vrhovni sud je uvažio taj predlog, pa je Do Kvon premješten u takozvani azil.

Donedavno je u prihvatilištu boravio i državljanin Turske Binali Čamgoz, koji je, prema evidencijama turskih bezbjednosnih službi, vođa kriminalne grupe. Međutim, Čamgoz je u zgradi azila uhapšen zbog sumnje da je koristio lažni pasoš, zbog kojeg je već robijao. Tada je sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici odbio predlog Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici da mu odredi protvor, pa mu je izrečena mjera zabrane napuštanja stana. Osim Čamgoza, azil je tražio i njegov sunarodnik Volkan Rečber, ali se ni on ne nalazi u Prihvatilištu za strance.

“U Prihvatilištu za strance trenutno boravi pet stranih državljana. Osnov za ograničenje slobode kretanja smještajem u Prihvatilište za strance nije pripadnost kriminalnim grupama, već isključivo status boravka stranca u Crnoj Gori. Lica Binali Čamgoz i Volkan Rečber trenutno nijesu smještena u objektu Prihvatilišta za strance”, saopštili su za “Dan” iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nijesu odgovorili na pitanje da li su trenutno pojačane mjere obezbjeđenja u prihvatilištu.

Kada se stranom državljaninu može ograničiti sloboda kretanja

Zakon propisuje i kada se strancu ograničava kretanje.

“Strancu koji traži međunarodnu zaštitu može se ograničiti sloboda kretanja ako se na osnovu činjenica i okolnosti konkretnog slučaja procijeni da je to potrebno radi: utvrđivanja činjenica i okolnosti na kojima zasniva zahtjev za međunarodnu zaštitu, a koje se ne mogu utvrditi bez ograničenja kretanja, naročito ako se ocijeni da postoji rizik od bjekstva s obzirom na ranije pokušaje samovoljnog napuštanja Crne Gore, ranije odbijanje provjere i utvrđivanja identiteta, prikrivanje ili pružanje lažnih podataka o identitetu, odnosno državljanstvu, grubo kršenje pravila boravka i kućnog reda u Centru za prihvat, kao i na rezultate sistema Eurodac za upoređivanje otisaka prstiju primjenom Regulative (EU) br. 603/2013; utvrđivanja i provjere identiteta ili državljanstva; zaštite nacionalne bezbjednosti i javnog poretka Crne Gore; sprečavanja zloupotrebe postupka kad postoji osnovana sumnja da je namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu izrazio u toku postupka u cilju onemogućavanja prisilnog udaljenja” , navedeno je u zakonu.

“Službenici Prihvatilišta za strance sprovode obezbjeđenje na osnovu Elaborata za obezbjeđenje, a u skladu sa analizom rizika, u slučaju potrebe, preduzimaju se i mjere pojačanog obezbjeđenja”, pojasnili su iz MUP-a.

Boravak stranih državljana u Crnoj Gori regulisan je Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca.

– Radi ograničenja slobode kretanja, u slučajevima iz člana 62 st. 2 i 3 ovog zakona, strancu koji traži međunarodnu zaštitu ili strancu u transferu mogu se izreći sljedeće mjere: 1) zabrana kretanja van Centra za prihvat; 2) zabrana kretanja van određenog područja; 3) zabrana napuštanja smještaja na adresi koju je prijavio; 4) obavezni smještaj u Centru za prihvat; 5) privremeno oduzimanje putnih isprava i drugih dokumenata; 6) smještaj u Prihvatilište za strance – propisuje pomenuti pravni akt.

Izvor: DAN

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta