Pobjeda: Do kraja dana inicijativa za smjenu Vlade, potpisaće i koalicija Crno na bijelo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Do kraja današnjeg radnog dana nova inicijativa za smjenu Vlade trebalo bi da bude upućena u skupštinsku proceduru, saznaje Pobjeda. 

Izvori bliski parlamentarnim strankama potvrdili su Pobjedi da su već dogovrena 44 potpisa poslanika koji će je podržati, mada je moguće da se na dokumentu koji će biti predat Skupštini bude 27 poslaničkih potpisa, što je po ustavnoj proceduri dovoljno da se zakaže sjednica parlamenta.

Pored opozicionih, prijedlog su potpisali i poslanici koalicije „Crno na bijelo“, dok poslanici SNP-a, prema infomeracijama našeg lista, neće potpisati inicijativu, ali je ostavljena mogućnost da glasaju za nepovjerenje.

Ubrzanje procesa je uslijedilo je nakon što je koalicija „Crno na bijelo“ zatražila formiranje manjinske vlade koju neće činiti Demokratska partija socijalista i Demokratski front.

ZADATAK 

Vicepremijer i predsjednik Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović saopštio je u ponedjeljak da će koncept manjinske vlade ponuditi svim poslanicima i da mogu da ga podrže svi, uključujući i DPS i DF, a istakao je i da do kraja sedmice očekuje da se sve partije izjasne o njihovom prijedlogu.

Ura je juče to ponovila, a pojasnili su i što bi bio zadatak manjinske vlade koja bi se formirala.

Oni su saopštili da žele vladu koja će pokrenuti evropske integracije, deblokirati institucije (posebno u pravosuđu), nastaviti odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, obezbijediti ekonomski oporavak, sprovođenje reformi i nastavak povećanja zarada građana, te omogućiti priliv novih stranih investicija i EU fondova koji su sada stopirani zbog nestabilne političke situacije.

– Vladu koja će riješiti i konačno zatvoriti pitanja koja su polarizovala naše društvo prethodnih godina, ali i godinama unazad – potpisati temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u skladu sa Ustavom i nacionalnim interesima Crne Gore i time rasteretiti društveno-politički razvoj od crkvenih pitanja – naveli su iz Ure.

Osim toga, dodali su, vlada bi trebalo da omogući stabilizaciju odnosa sa susjedima i da snažno odražava karakter građanskog, sekularnog i multietničkog društva.

OPTIMALNO RJEŠENJE

Prijedlog o formiranju manjinske vlade koji je koalicija „Crno na bijelo“ predstavila u ponedjeljak juče su podržali lideri Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, Albanske liste Nik Đeljošaj i Albanske koalicije „Jednoglasno“ Fatmir Đeka.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da je model manjinske vlade realan i optimalan kako bi se izašlo iz trenutne političke situacije, kao i da Crnoj Gori može donijeti potrebnu stabilnost i ubrzavanje procesa evropskih integracija.

– Smatramo da bi što šira podrška ovom konceptu u Skupštini Crne Gore bila blagotvorna za naše društvo, za multietnički sklad Crne Gore i za očuvanje temeljnih vrijednosti za koje smo se borili – istakli su u saopštenju. 

Poručili su da su sigurni da će nova vlada uspjeti da obezbijedi podršku i dođe do konsenzusa za izlazak iz v.d. stanja u kome se nalaze brojne institucije.

-Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija se od svog osnivanja zalažu za demokratizaciju društva, nezavisno pravosuđe, dogovor oko novog izbornog zakonodavstva, jačanje ekonomskog razvoja države i podizanje životnog standarda građana – zaključili su u zajedničkom saopštenju.

I iz DPS-a juče su saopštili da će podržati svaku inicijativu koja će dovesti do smjene aktuelne Vlade, a pozdravili su odluku dijela parlamentarne većine da sa manjinskim partijama predloži rješenje koje bi vodilo deblokadi institucija i ubrzanju pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom.

– Podsjećamo javnost da je DPS odmah nakon parlamentarnih izbora krajem avgusta 2020. godine izrazila spremnost da podrži sve partije koje bi formirale izvršnu vlast posvećenu nastavku reformi, izgradnji građanske, multietničke, evropske Crne Gore, članice NATO-a, države vladavine prava i jakih institucija – istaklo je predsjedništvo ove stranke.

Oni će, dodali su, pratiti dalje poteze predlagača inicijative i odrediti se prema njihovom prijedlogu izlaska iz dugotrajuće društveno-političke krize.

OPREDJELJENJE

Iako je vicepremijer Abazović saopštio kako bi volio da njegov prijedlog podrže njihovi koalicioni partneri – Demokratski front i Demokrate – odmah po predstavljanju modela manjinske vlade, oni su odbili da učestvuju u njemu.

Demokrate su i tokom jučerašnjeg dana potvrdile taj stav. Potpredsjednik ove partije Vladimir Martinović za TVCG apelovao je na sve koji najavljuju modele koji se kose sa izbornom voljom građana da ne dozvole da se izborna volja brani na ulicama.

– Vjerovatno su se sve svađe unutar parlamentarne većine smučile građanima Crne Gore, ali tvrdim da niko od onih koji su nas glasali ne smatra da se DPS treba vratiti na vlast – ocijenio je Martinović.

Reagovao je potpredsjednik Ure Goran Đurović i poručio da se ovih dana sve partije opredjeljuju između puta u EU i onog koji nas vraća u vrijeme sankcija i viznog režima.

Podsjetio je da je njegova stranka do zadnjeg momenta branila aktuelnu vladu, ali da je izglasavanje nepovjerenja za troje ministara srušilo njen legitimitet.

Uslijedio je odgovor poslanika Demokrata Dragana Krapovića i poziv Uri da otkrije ko im je ponudio 21 milion eura za, kako je naveo, promjenu izborne volje građana.

Upitao ih je kako će ispuniti obećanje o hapšenju visokih funkcionera DPS-a, ako će upravo sa njima vršiti vlast na državnom nivou.

Politička direktorica Ure Ana Novaković-Đurović poručila je Krapoviću da su na njegova pitanja odgovorili konkretnim djelovanjem kao činioci vlasti.

Ona ga je pozvala da uz legitimnu kritiku na račun prijedloga o manjinskoj vladi ponudi drugo rješenje – ako ga ima.

Izvor: Pobjeda

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta