nadnaslov

Đurović: Odličnom sezonom oporavili ekonomiju

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: gov.me

Sa odličnom ljetnjom turističkom sezonom oporavljena je i crnogorska ekonomija, ocijenila je državna sekretarka za turizam Ivana Đurović, u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije.

Ona je rekla da je veoma zadovoljna sezonom, “iako nije bilo lako pripremiti se za nju poslije teške prošle godine”.

“Prihodi od sezone oko 700 miliona eura”

Prihodi od ovogodišnje sezone, podsjeća, iznosiće oko 700 miliona eura.

“Bilježimo dobre prihode i po osnovu PDV-a, imali smo suficit budžeta u sva tri mjeseca, u junu i julu oko 45 miliona eura, a u avgustu će biti oko 100 miliona eura”, kazala je Đurović, dodajući da niko nije mogao da očekuje ovako dobru turističku sezonu.

Zahvaljujući tome, naglašava, oporavila se čitava crnogorska ekonomija.

“Rast BDP-a na kraju drugog kvartala je oko 9 odsto, a ukupni će biti oko 10 odsto. Morali smo brzo djelovati, mnoge kompanije su bile ugrožene, kao i izdavaoci smještaja, ali sa dobrim paketima podrške privreda se oporavila”, kazala je Đurović.

Dodaje da podrška privredi nije završena.

“Juče smo objavili program podrške ruralnom turizmu, a podržaćemo i organizatore manifestacija i festivala. Programi podrške ne prestaju”, poručila je Đurović.

„Na Žabljaku deset hiljada noćenja više nego 2019.“

Najbolja posjeta ljetos zabilježena je u Budvi, Ulcinju, Herceg Novom, dok je na Žabljaku ostvareno deset hiljada noćenja više nego 2019.

“Pretprošla godina je bila normalna, a prethodna i ova su pandemijske. Prošle godine smo ostvarili svega 144 miliona eura, crnogorski turizam zabilježio je pad od 87 odsto, što je bio težak udarac za ekonomiju”, rekla je Đurović.

Govoreći o postsezoni, navodi da trenutni u Crnoj Gori boravi 60 odsto turista, u odnosu na 2019. godinu.

“Veliki broj hotela imaće goste do 15. oktobra, moramo izvući iz postsezone najviše što možemo. Imamo lijepu popunjenost u hotelima, a nešto manje i u privatnom smještaju”, navela je Đurović.

“Proširiti turističku ponudu i poboljšati usluge”

Ocjenjuje da je ovogodišnja sezona pokazala da su ljudima potrebna putovanja.

“Ali je pokazala i sistemske slabosti i ukazala da moramo proširiti turističku ponudu i poboljšati usluge. Vidjele su se mnoge naslijeđene strukturne slabosti”, dodala je Đurović.

Uspješnoj sezoni, tvrdi, doprinijela je nova avio kompanija Air Montenegro.

“Air Montenegro je do sada obavio više od 900 letova, prevezao oko 80 hiljada putnika. Imamo i dobru povezanost sa Ljubljanom, Banja Lukom, iz BiH je došlo oko 200 hiljada ljudi”, kazala je Đurović.

Govoreći o pripremi zimske turističke sezone, kaže da se ulaže u skijališta, kao i da je objavljena studija izvodljivosti žičare Savin kuk.

“Radiće se na najboljem rješenju za Žabljak, kao centru planinskog turizma za naredne tri, četiri godine. Nadam se da će zimska sezona proteći mnogo bolje nego prošla i da će epidemijska situacija biti znatno bolja”, rekla je Đurović.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta