Belvederu ćemo se uvijek vraćati, sa poštovanjem ga čuvati u našim sjećanjima, a svojim djelima pokazati da belvederske žrtve nijesu bile uzaludne, rekao je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković.

Delegacija Prijestonice Cetinje, predvođena gradonačelnikom Nikolom Đuraškovićem, zamjenicom gradonačelnika Nikoletom Martinović i predsjednikom cetinjskog UBNORA Stevanom Radunovićem položila je vijenac na spomen obilježje poginulim u Belvederskim demonstracijama.

„Na današnji dan 1936. godine na ovom mjestu desio se jedan od najvećih zločina u istoriji našeg grada. Tada je svoje živote pod vojno-žandarmerijskim plotunom položilo 6 ljudi iz Riječke i Crmničke nahije, a najmanje 20 je ranjeno. Njihov jedini grijeh bio je u tome što su željeli pravdu i bolje uslove za život na području današnje Crne Gore, koja je tada bila u sastavu Kraljevine Jugoslavije“, podsjetio je Đurašković.

Takav odnos prema političkim neistomišljenicima, kako je dodao, ali i teški uslovi za život, potpuna zapostavljenost ovog kraja i Crne Gore od strane beogradskog režima stvarali su ogroman revolt kod stanovnika Cetinja i okoline.

Na Belevederu nadomak Cetinja 26. juna 1936. godine, došlo je do sukoba vojske i žandarmerije sa jedne strane i demonstranata iz okoline Prijestonice sa druge strane. Tom prilikom živote je izgubilo šest demonstranata, a prema podacima tadašnjih vlasti najmanje 20 je ranjeno, dok su na stotine omladinaca pohapšeni i zatvoreni.

“Pored delegacije Prijestonice, mlade Cetinjanke su položile šest ruža u pomen šestorici stradalih demonstranata”, napominju iz Prijestonice.

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta