Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadore Finske Kima Lahdevirta i Švedske Annike Ben David.

Ambasadori su zahvalili Predsjedniku na brzom odgovoru na njihovu inicijativu za prijem, posebno na, kako su kazali istorijski dan za obje zemlje u kontekstu bezbjednosne perspektive i aplikacije za prijem u članstvo NATO saveza.

Ambasador Finske je podsjetio da je neposredan povod zahtjeva za prijem u Alijansu, agresija na Ukrajinu, ali i naglasio da su procesi proširenja EU na ZB i proširenje NATO na sjeverni dio Evrope, komplementarni procesi, koji idu ruku pod ruku u cilju ujedinjene evropske perspektive. Ambasadorka Švedske istakla da je motiv za razmatranje evropske bezbjednosne perspektive u njenoj zemlji, brutalno prekinuti 200-o godišnji mir u kojem je uživala Švedska, uz zadovoljstvo što su obje države zajedno na putu ka članstvu u NATO.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom uz podsjećanje da su Finska i Švedska prijateljske države Crnoj Gori i ističući da agresija na Ukrajinu nikoga ne može ostaviti ravnodušnim i da niko ne može ostati neutralan u odnosu na posljedice agresije na svaku evropsku zemlju.

Pristupanje Finske i Švedske, osnažiće Alijansu, donijeti novi kvalitet i vrijednost, što će vjeruje, razumjeti sve članice, kazao je Đukanović. “Crna Gora zna značaj ažurnog pristupanja, i potrudićemo se da budemo jedna od prvih zemalja koja će ratifikovati Sporazum”, poručio je predsjednik države.

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta