gradski

NAJNOVIJE

Foto: Gradski.me

Komentarišući izjavu jednog od lidera koalicije ZBCG Milana Kneževića da je dogovoreno da će im pripasti ambasadorska mjesta u Srbiji, Rusiji, Grčkoj i Kini, politikološkinja Nikoleta Đukanović kaže da nije sigurna koliko će takva diplomatska praksa biti usklađena sa spoljno-političkim prioritetima i spoljnjom politikom Crne Gore, naročito u odnosu na zapadne partnere i EU.

Đukanović za Antenu M kaže da je naimenovanje ambasadora, nažalost, dio političke preraspodjele različitih funkcija u državi.

Ona, takođe, ističe da se dugoročno obesmišljava diplomatska profesija ukoliko ne poštujemo procenat karijernih diplomata koje naša diplomatska mreža treba da ima.

“Sa druge strane vidimo probleme u naimenovanjima koje smo imali proteklih godina, koji su odraz političkog nesklada različitih partija koje ne mogu da postignu dogovor. Na kraju najviše ispaštaju građani i država Crna Gora koja očigledno nema adekvatne predstavnike”, navodi Đukanović.

Đukanović, međutim, podsjeća da se tokom pregovora o formiranju Vlade moglo čuti da će koalicija ZBCG dobiti 40 odsto mjesta po dubini i mjesta u diplomatiji, tako da, kako kaže, sada ne iznenađuje to što će tako važna diplomatska mjesta pripasti njima. 

“Vjerujem da će njihova buduća zalaganja i politika koju će voditi i u oblasti spoljnje politike i diplomatije biti u skladu sa onim što su i do sada radili, s obzirom na to da je njihova politika u velikoj mjeri usmjerena na Rusiju i Srbiju. Tako da ne iznenađuje njihovo interesovanje da dobiju upravo ta mjesta”, navodi Đukanović i naglašava da nije sigurna koliko će takva diplomatska praksa biti usklađena sa spoljno-političkim prioritetima i spoljnjom politikom Crne Gore uopšte, naročito u odnosu na zapadne partnere i EU.

“Mislim da tu može da dođe, ne samo do nesklada i mimoilaženja, već možda do nekih oprečnih diplomatskih pojavljivanja države Crne Gore u različitim formatima”, kaže Đukanović i dodaje:

“Nijesam sigurna da će oni biti ti koji će zastupati samo interese svoje političke partije, koja ih imenuje, mislim da će zastupati i interese određenih struktura i vlada na koje se oslanja njihova partija u djelovanju. Tu prije svega mislim na zvanični Beograd. Drugo, uticaj crkve koja je nažalost, prisutna i u okviru diplomatske mreže, odnosno tek će biti prisutna ukoliko se to zaista ostvari.”

“Mislim da Crna Gora najviše može da ispašta ukoliko dođe do nepoštovanja nekih spoljno-političkih prioriteta Crne Gore u odnosu na diplomate koje bivši DF bude imenovao, s obzirom na to da pokrivaju važna diplomatksa mjesta, ali u odnosu na one istočne partnere. Sa druge strane, mislim da će najviše profitirati njihova partija u smislu ispunjavanja njihovih partijskih interesa i određene strukture i akteri na koje se oslanja njihova politika, među kojima su, prije svega, vlasti u Beogradu”, zaključila je Đukanović. 

Izvor: Antena M

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta