Đukanović: Mandić igra presudnu ulogu u ,,održavanju“ većine

Foto:

Foto: Gradski.me

Docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica i politička analitičarka Nikoleta Đukanović kazala je za Pobjedu da je teško predvidjeti reakcije konstituenata Vlade na aktuelnu krizu koja će, sigurna je, dobro uzdrmati Vladu i većinu u parlamentu.

„Kako god se okonča, i ako je politika uvijek bila jača od prava u Crnoj Gori, iz ovih procesa možemo zaključiti da se vrlo svjesno taba put gdje je politička odluka ključna bez obzira da li ona ima pravno uporište ili ne. Posljedice za odluke koje su protivpravne i protivzakonite plaćaju građani, i dok god odgovornost i kazna ne budu adresirani na političare koji su ih donijeli, a ne na građane koji nijesu birali takve scenarije, takva praksa će se nastaviti“, rekla je Đukanović.

Danas, kaže ona, nekim političkim igračima dolazi na naplatu odlučnost da se formira kakva-takva vlast kako bi se zauzele pozicije moći.

Vrlo je moguće, smatra Đukanović, da Demokrate budu decidirane u uslovljavanju premijera Milojka Spajića prekidom podrške, ali vjeruje da će presudnu ulogu odigrati predsjednik Skupštine Andrija Mandić u „održavanju“ većine kojom, kako kaže, uspješno rukovodi, nego što će predsjednik Vlade uspjeti da konsoliduje svoje vladajuće redove.

„I u slučaju ostanka Demokrata u Vladi, i u slučaju njihove zamjene Bošnjačkom partijom, vrlo teško će se Vlada nositi sa obavezama koje podrazumijevaju brzu realizaciju reformi iz evropske agende“, ocijenila je Đukanović. 

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments