gradski

Foto: Gradski.me

Odnos snaga u Vladi, najavljena rekonstrukcija i željno iščekivanje IBAR-a, dodatno usložnjavaju političku situaciju u Crnoj Gori, kazala je za Gradsku RTV politikološkinja Nikoleta Đukanović. Smatra da je dobijanje IBAR -a pravi test i poručuje da bi Vlada, ukoliko se ne ostvare prognoze o zatvaranju privremenih mjerila, morala da podnese ostavku.

Iako više od jedne trećine privremenih mjerila nije zatvoreno, kako je naglašeno, izvjesno je da će IBAR biti pozitivan jer je EU naklonjena Crnoj Gori.

„Pokušavajući da na taj način osnaži svoju politiku proširenja i da podstrek drugim državama na Zapadnom Balkanu, posebno zbog Ukrajinske krize i sve većeg uticaja Rusije. Mislim da je Crna Gora u najmanje kompleksnim problemima, u odnosu na druge države Balkana”, ističe Đukanović.

Tek nakon dobijanja IBAR-a Crnu Goru, kaže, čeka veliki posao na putu ka EU.

„Ukoliko ga dobijemo predstavljaće važno osvježenje u tom procesu integracija. Prosto je važan podstrek i većini u parlamentu i gradjanima da je taj proces integracija zaista živ i da EU sa jedne strane,ali i u Crnoj Gori, vode računa da taj proces napreduje. Ukoliko ga ne dobijemo ja vjerujem da cijela Vlada treba da osjeća odgovornost i da podnese ostavku”, poručuje Đukanović.

Đukanović ističe da u vladajućoj većini ima partija istinski posvećenih procesu integracija, ali i onih koji ga koriste za partikularne interese.

„Vjerujem da postoje te partije koje bez obzira na njihov ulazak i rekonstrukciju, ovdje mislim na bivše članice DF-a, mogu usporiti taj proces. Jer rekonstrukcija je zahtjevna i može na neki način zakomplikovati taj proces. Sa druge strane imamo Demokrate koji taj IBAR koriste kako bi ostali na vlasti, a da zaborave sve one principe kojima su se rukovodili prilikom izbora direktora policije”, objašnjava Đukanović.

Dobijanje IBAR-a bio bi veliki impuls za evropski iskorak Crne Gore, zaključila je Đukanović.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta