Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mislim da je jako dobro da se nastavlja kontinuitet dijaloga na najvišem nivou između Evropske unije i Zapadnog Balkana, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uoči sastanka lidera EU i ZB u Briselu.

Predsjednik je predstavnicima medija kazao da je važno i što se ne zaboravlja na nove geopolitičke okolnosti, odnosno agresiju na Ukrajinu.

“Mislim da je taj momenat dodatno ukazao na značaj dalje integracije zemalja Zapadnog Balkana i momenat je dobar da na današnjem skupu čujemo ponovno opredjeljenje Evropske unije da nastavi proces ujedinjena Evrope i stvori pretpostavke za doglednu intergraciju zemalja ZB u EU”, rekao je Đukanović.

Jako je važno, kako je istakao, da se na Zapadnom Balkanu vratimo ranijoj dobroj dinamici realizacije reformi, naročito u oblasti vladavine prava.

“I na taj način stvorimo uslove da EU ima argumente za nastavak proširenja i izvjesne i dogledne bućnosti zemalja Zapadnog Balkana u EU”, naveo je Đukanović.

Podsjećamo, Đukanović boravi u Briselu na poziv predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, gdje će učestvovati na sastanku lidera EU i Zapadnog Balkana.

Cilj sastanka je, kako je navedeno u saopštenju, razmjena mišljenja o jačanju integracije regiona u EU i kako učiniti proces proširenja efikasnijim i dinamičnijim.

“Sastanak lidera u Evropskom savjetu će biti prilika za razgovor o geostrateškim pitanjima, uključujući zelenu i digitalnu tranziciju i bezbjednost, i promociju i usklađivanje sa vrijednostima EU i zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom”, kazali su iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

Predsjednik Đukanović će tokom boravka u Briselu imati i odvojeni susret sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

Nakon Sastanka lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana u Briselu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da za sada ne postoji spremnost da se razgovara o datumima ulaska zemalja u EU, ali da postoji raspoloženje da se radi na unapređenju ambijenta, prije svega na otklanjanju prepreka koje su se iskazale, najdirektnije u slučaju odnosa Bugarske prema Sjevernoj Makedoniji.

“To je na nivou pojedinačnih razmišljanja naglas. ne bih mogao o tome govoriti kao o politici EU. I dalje je stav ne govori o datumima, već o stvaranju ambijenta u kome će se proces ubrzati. Oko toga postoji konsenzus. Jako je važno da je kroz sve diskusije ponovljeno da ideja oko političke zajednice nijesu supstitu za članstvo već da su neki novi okviri, kojim se dopunjava institucionalni odnos između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije koji može pomoći da se dodatno pospješi proces, ali da je osnovna ideja članstvo Zapadnog Balkana”, rekao je Đukanović.

U tom kontekstu, kako kaže, je poručio u ime Crne Gore da ono što nas zanima je članstvo, a ne alternativa članstvu.

“I da ćemo podržati sve, uključujući Evropsku političku zajednicu, ukoliko je to još jedna forma koja može dovesti do ubrzanja procesa ostvarivanja članstva”, naglasio je Đukanović.

On je rekao da se na Evropskom savjetu iskreno razmišlja kako eliminisati prepreke da bi se omogućio dalji nesmetan proces integracija.

“Najvažnija poruka koja je upućena na samitu lidera zemalja EU je da Zapadni Balkan ima svoje mjesto u EU”, kazao je predsjednik države Milo Đukanović.

Kako je kazao, bilo je dosta govora o geopolitičkom kontekstu, u svijetlu agresije Rusije na Ukrajinu.

“Jasno je potencirano da je važno da svaka zemllja shvati da mora s obje noge biti na strani temeljnih evropskih vrijednosti. To je poruka koju je lijepo čuti, jer je Crna Gora već godinama usaglašena s vanjskom i beznjednosnom politikom EU”, kazao je Đukanović.

Mnogo više je bilo riječi o tome kako prevazići problem vezan za zastoj u EU integracijama. 

“Najviše je bilo razgovora o izvijjesnosti početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, kazao je Đukanović.

Ono što je važno je, kako je kazao, da je poručeno d ukoliko ne dođe do dogovora Bugarske i Sjeverne Makedonije, da se otpočnu pregovori s Albanijom.

Kada je Crna Gora u pitanju predsjednik je kazao da se svuda čuju poruke ohrabrenja.

“Pozdravlja se to što je promjena vlade označila nastavak jednog dinamičnog kretanja Crne Gore ka evropskom cilju i očekuje se da se ispune standardi u vladavini prava. Moja poruka je jasna, ne tražimo prečice i spremni smo da u kratkom roku stvorimo uslove za deblokadu pregovaralkog procesa u poglavlju 23, a time i ukupnog pregovaračkog procesa. Crna Gora je zemlja koja je u stanju da i u narednom periodu bude promoter evropskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana”, poručio je Đukanović.

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta