Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: Vlada CG

O razbijanju lanca šverca cigareta u SDT-u do posljednjeg trenutka bio obaviješten samo GST Vladimir Novović.

Bez obzira na to što se ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić zaklinje da policija radi profesionalno i savjesno, jednako prema svim građanima, neko u tom sistemu djeluje protiv sprovođenja zakona. Tome svjedoče dvije posljednje akcije koje su zajednički sprovodili Agencija za nacionalnu bezbjednost i Specijalno državno tužilaštvo – prva, u kojoj su pohapšene osobe povezane sa špijunažom za rusku tajnu službu i druga, sinošnja, u kojoj su pohapšene osobe povezane sa švercom cigareta, među kojima je direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević.

Naime, akcije ANB i SDT, koje su tajne sa razlogom, kako osumnjičeni ne bi napustili Crnu Goru, prikrili dokaze ili saučesnike, prestaju da budu tajne onog trenutka kada po nadležnosti Agencija i Tužilaštvo moraju da uključe policiju u rad. Tako je u akciji hapšenja i privođenja stranaca i crnogorskih državljana povezanih sa špijunažom neko iz policije pred sami početak obavijestio neke od osumnjičenih koji su sklanjali potencijalne dokaze u ambasadu Rusije, ali i pojedine medije čije je pisanje o akciji dok je bila u toku takođe pomoglo da pojedinci budu upozoreni šta im se sprema.

Još znakovitija je i sinošnja akcija prekidanja lanca šverca cigareta, u kojoj su privedeni direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, najbliži saradnik Miodraga Dake Davidovića, Zdravko Kosanović, Ivan Ivanović, te Branko i Ivan Mićković. Sam Davidović nije priveden sinoć jer je obaviješten da akcija počinje i uspio je da se skloni iz Crne Gore. Advokat dvojice Mićkovića, Dalibor Todorović, poslao je medijima mejl u kome tvrdi da njegovi klijenti nijesu uhapšeni, te da nemaju nikakve veze sa ostalim licima. Prema informacijama iz Uprave prihoda i carina, Rade Milošević je pušten nakon saslušanja i prezentacije dokumentacije koja je od njega tražena.  Njegovo zadržavanje je trajalo šest sati i od njega je oduzet telefon. Milošević je detaljno opisivao kako je tekao postupak čuvanja i spaljivanja oduzetih cigareta iz Slobodne zone Luke Bar, ali nije mogao da objasni šta se desilo sa paketima vrijednim oko milion eura. Prema brzini nestanka Davidovića, spremnosti dokumentacije kod Miloševića (jer, ko nosi obimnu dokumentaciju sa sobom, subotom uveče?), ali i prema tome što su o Miloševićevom privođenju prvi izvijestili isti mediji koji su objavili i informaciju o početku akcije protiv špijunaže, sasvim je jasno da u trenutku kada ANB i SDT u svoje aktivnosti uključe policiju, informacije počinju da cure prema osumnjičenima i medijima. Na taj način se nanosi ogromna šteta radu ove dvije institucije, ali i samoj policiji, koja bi trebalo da bude najpouzdaniji dio bezbjednosnog sektora.

Prema pouzdanim informacijama do kojih je M portal došao, akcije ANB-a i SDT-a „miniraju“ djelovi policije koji su i sami uključeni u nezakonite aktivnosti, posebno kada je riječ o švercu cigareta. Upozoravajući osumnjičene i javnost o tokovima akcija, oni pokušavaju da sačuvaju sebe i svoje pozicije u policiji, jer znaju da će prije ili kasnije biti razotkrivena njihova uloga u lancu. To se obično dešava zahvaljujući svjedocima-saradnicima, koji se neminovno pojavljuju kada se razbije bilo koja veća organizovana kriminalna grupa, kao što je slučaj sa švercom cigareta.

M portal saznaje i da ovakvo postupanje djelova policije izaziva prilične frustracije i u Agenciji za nacionalnu bezbjednost i u Specijalnom državnom tužilaštvu, pa se ove dvije institucije trude da svoje aktivnosti drže u strogoj tajnosti i u malom krugu profesionalaca do samog kraja, kada je neophodno da u akciju uključe i policiju. Navodno, jedina osoba koja je u Specijalnom državnom tužilaštvu znala sa akciju razbijanja lanca šverca cigareta bila je Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, a čak je i u ANB-u bio pažljivo biran mali tim agenata koji su istraživali slučaj i priveli ga do samog kraja. 

Izvor: M portal

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta