FOTO: Skupština

Veoma sam zabrinut najavama o eventualnom brisanju naših najbližih koji privremeno borave u inostranstvu iz registara prebivališta i boravišta, te iz biračkog spiska, saopštio je danas predsjednik Demokratske partije i poslanik Albanske koalicije “Jednoglasno” Fatmir Đeka.

Time bi, ističe, najviše bili pogođeni Albanci koji su zbog ekonomskih, a u 90-im iz političkih, razloga morali da napuste rodni dom.

“Ovim predloženim izmjenama naša mala zajednica u Crnoj Gori bi dodatno bila pogođena, a na hiljade naših iseljenika, o kojima ova država navodno brine, a čini sve da im oslabi veze sa maticom, osjećaće se iznevjerenim. U srijedu sam primio na desetine njihovih poziva u kojima mi saopštavaju svoju bojazan da će, ukoliko se ovakve izmjene usvoje, nakon nekog vremena “na zakonit način” i sva njihova imovina u Crnoj Gori biti konfiskovana”, naveo je Đeka.

On je kazao da ne može da razumije to olako odricanje od svojih ljudi, “pa makar ono bilo umotano u zakonske norme, od onih koji godišnje pošalju u ovu državu preko 500 miliona eura”.

“Na ovaj način Vlada im šalje jasnu poruku: dobri ste samo kada šaljete pare, za drugo nam ne trebate”, naglasio je Đeka.

On smatra da bi bilo korisno da im oni koji predlažu te izmjene u neposrednom razgovoru objasne “zakonito brisanje” iz registra prebivališta države u kojoj su rođeni i odrasli, u kojoj imaju najbliže rođake, imovinu i grobove, i uredno plaćaju poreze.

“Zato još jednom apelujem na Vladu Crne Gore, prije svega na ministra Sergeja Sekulovića, znajući ga kao odgovornog čovjeka i pravnika, da mnogo opreznije pristupa ovom poslu. Jer, posljedice ovakvog “uređivanja” mogu biti veoma, veoma opasne”, poručio je Đeka.

Izvor: Ul-info portal

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta