Foto: RTCG

Tačno je mjesec od kada je direktor (ukoliko je još uvijek na toj poziciji?) Instituta za javno zdravlje, dr Igor Galić, posljednji put viđen u medijima. Nakon više puta postavljenog pitanja novinara, ali i poslanika Skupštine Crne Gore, zbog čega više nema u javnosti prvog čovjeka trenutno najbitnije institucije u zdravstvenom sistemu, u nedostatku odgovora sumirali smo šta je sve saopštio dr Galić, a u suprotnosti je sa izjavama i zacrtanim političkim ciljevima, prije svih, ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore, na sjednici održanoj 10. decembra prošle godine, naimenovala je specijalistu dr Igora Galića za direktora IJZ Crne Gore. Od narednog dana on je upravljao Institutom.

Mjesec kasnije, 11. januara počelo je mimoilaženje stavova dr Galića i ministarke Borovinić Bojović. Iako je toga dana, na press konferenciji, ministarka pokušavala da ubijedi javnost kako je poboljšana epidemiološka situacija u Crnoj Gori, samo koji minut kasnije dr Galić je činjenicama i realnim brojevima demantovao ministarku, saopštivši da stanje uopšte nije sjajno. Nažalost, nije uspio i da utiče na njene odluke, jer je ministarka naredila otvaranje granica i nesmetan ulazak u Crnu Goru, bez ikakvih medicinskih provjera i dokaza, što je, očekivano, dovelo do teških posljedica po građane Crne Gore.

Krajem januara, prema našim saznanjima, IJZ uputio je ministarki pisane prijedloge mjera za borbu protiv korona virusa naglašavajući potrebu ograničavanja ulaska u Crnu Goru osobama bez potvrde o zdravstvenom stanju. Prijedloge je potpisao direktor instituta dr Igor Galić. Ministarka je ostala imuna na prijedloge struke. Broj zaraženih, kao i broj preminulih, rastao je.

Nakon više februarskih (pisanih i usmenih, tvrde naši izvori) pokušaja i upozorenja ministarke da situacija u Crnoj Gori nije stabilna, uz predočavanje alarmantnih podataka, dr Galić je 11. marta otvoreno priznao da institucije Crne Gore ne kontrolišu epidemiju. Bio je to njegov posljednji javni nastup.

Sasvim je očigledno da ministarki Borovinić Bojović nije odgovaralo javno saopštavanje činjenica o stanju epidemije koronavirusa. Stoga se čini lakim odgovor na pitanje: da li je izopštavanjem dr Galića iz javne komunikacije, ministarka pokazala da su joj politički ciljevi važniji od vjerodostojnog informisanja građana o stanju zdravlja nacije? Uz napomenu da je pravo javnosti da zna, garantovano Ustavom, a pravovremena i tačna informacija o epidemiji jedan od ključnih preduslova za zaštitu zdravlja građana. 

izvor: Antena M

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta