Izvor: CDM

Turska kompanija je Crnoj Gori isporučila potpuno nove i ispravne respiratore, za šta imamo svu dokumentaciju. Do problema u njihovom radu je najvjerovatnije došlo zbog nestručnog rukovanja, saopštio je danas Serkan Deniz, generalni direktor i vlasnik firme Denizler medikal koja je snabdjela partnersku firmu u Crnoj Gori ovim respiratorima. Time je demantovao ranije tvrdnje ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović i direktorice Kliničkog centra Crne Gore Ljiljane Radulović da su respiratori kupljeni u Turskoj neispravni, te da za njih nema ugovora o kupovini.

“Poslali smo nove respiratore u originalnoj ambalaži što se može utvrditi preko carine. Poslali firmi koja ih je od nas kupila. Standard je da mi pošaljemo ekipu koja ih montira, ali tada nismo bili u mogućnosti zbog situacije sa pandemijom. Firma koja ih je kupila nas je obavijestila da oni to mogu da urade”, kazao je Deniz novinarima nakon petodnevnog boravka KCCG-a.

On se ne slaže sa tvrdnjom da su respiratori nesipravni.

“Svi su potpuno novi poslati u Crnu Goru. Tokom boravka ovjde utvrdili smo da su neki tokom upotrebe pokvareni zbog neznanja sa rukovođenjem, jer nije odrađena obuka za njihovo korišćenje. Testirali smo sve respiratore, nismo ništa popravljali, postavili smo neke djelove koji su nestali vjerovatno tokom korišćenja. Pet dana smo zbog ovoga u Crnoj Gori. Respiratori su kvalitetni”, naglasio je on.

On je najavio da firma planira krajem aprila pošalje doktore u Crnu Gori koji aktivno koristi ove respiratore kako bi se obezbijedila obuka za nijhovo korišćenje.

“To je naša procedura, da šaljemo stručna lica da se radi obuka. Uzrok problema je to što kada smo poslali respiratore nijesmo bili u mogućnosti da obezbijedimo obuku. Glavni problem nastao zbog toga. Nema kvara na respiratorima. Prilikom korišćenja vidjeli smo da neki djelovi nedostaju koji su negdje nestali tokom upotrebe. Smatram da je neistina da su u Crnu Goru poslati pokvareni ili neispravni respiratori. Zahtijevamo da se dokažu takve neistine tvrdnje”, poručio je Deniz.

Prema njegovim riječima imaju dokaze za ovo što govore.

“Prije slanja respiratori se provjeravaju i to radi Uprava carina Turske ali i Uprava carina Crne Gore, te je jasno da se radi o novim uređajima. Razočaran sam je jerse zna pod kojim uslovima su nabavljeni. Povodom ovog problema usagalsili smo se sa KCCG i zaključili da je potrebno organizovati obuku. Nije nas kontaktirao Klinički prije nego su iznijeli optužbe da ne rade respiratori. Došli smo na poziv firme koja je kod nas kupila respiratore. Došli smo u okviru garantnog roka, i garancija na proizvode nije istekla”, zaključio je Deniz.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta