Foto: Printscreen

Lideri parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore postigli su juče načelan dogovor o tužilačkim zakonima po kojem je Demokratski front (DF) odustao od namjere da, kroz izmjene tih pravnih akata, ukine Specijalno državno tužilaštvo, saznaje Pobjeda. 

Protiv ukidanja Specijalnog državnog tužilaštva izjasnili su se Venecijanska komisija Savjeta Evrope, ali i sve zapadne ambasade u Crnoj Gori, jer specijalni tužilac mora imati garantovani mandat.

Izvori Pobjede koji su prisustvovali sastanku saopštili su da bi dogovor koji je ponudio predsjednik Ure Dritan Abazović obuhvatio izradu novog nacrta zakona kojim bi se izmijenio zakon o Državnom tužilaštvu u dijelu sastava Tužilačkog savjeta, a uz obavezan prethodni dogovor sa evropskim partnerima.

“Mogući kompromis ticao bi se usvajanja izmjena Zakona o državnom tužilaštvu u dijelu promjene sastava Tužilačkog savjeta, a što nije bilo sporno ni Venecijanskoj komisiji Savjeta Evrope. Takav zakon se ne bi donosio ‘preko koljena’ već bi se išlo po regularnoj proceduri, sa javnom raspravom i kroz saradnju sa Evropskom komisijom”, rekao je izvor Pobjede koji je dodao da je suština da se neće ulaziti u konfrotaciju sa EU.

Dodao je da bi sa ovim kompromisom bila izvršena i deblokada rada parlamenta, jer je DF ranije najavio da zbog tužilačkih zakona neće podržati niti jedan Vladin prijedlog.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je nakon sastanka da su na njihovu inicijativu vezanu za Tužilačke zakone dobili ponudu koja je načelno prihvatljiva Demokratskom frontu i koaliciji “Za budućnost Crne Gore”.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta