Devet klišea iz romantičnih komedija

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Romantične komedije su svojevremeno bile jedan od najpopularnijih filmskih žanrova. Ukoliko biste ih analizirali, uvidjeli biste da “bogate” klišeima.

Navodimo devet najupečatljivijih:

Veliki preobražaj

Ako je vjerovati romantičnim komedijama, žene nose naočare samo da bi tokom preobražaja mogle da ih se riješe i postanu ljepotice. Tu su i neobuzdane kovrdže koje zaista ne možemo da ne volimo ali avaj, u ovim filmovima su veliki fashion no-no. Zato će se, naravno, ispravljati do iznemoglosti i uz samo ova dva promijenjena detalja, glavna junakinja ne samo da će postati neprepoznatljiva, već će automatski osvojiti svoju simpatiju. 

“Prekinuti” poljubac…

Ah, svi znamo one scene dugoočekivanih, spontanih poljubaca koji se brzinom svjetlosti pretvaraju u strastvene, a onda se desi nešto što ih prekida i umjesto da par lijepo nastavi gdje je stao, oni prestaju sa ljubljenjem i koketno se smješkaju kao da nikada nisu ni planirali da se ljube.

… ili pak “ućuti” poljubac

Gore od prethodnog, jeste onaj poljubac ućutkavanja kada žena toliko drami da muškarac nema drugog izbora nego da je zgrabi i poljubi kako bi ona shvatila da su njegove namjere ozbiljne, da želi da ostane sa njom i da je to životna ljubav vrijedna svake borbe. 

Od lošeg do najboljeg muškarca na svijetu

Među najpoznatijim klišeima iz romantičnih komedija je onaj gdje izuzetno loš muškarac ipak uspijeva da se promijeni i osvoji ženu svojih snova koja je, naravno, dobra.

Prenaglašene ljubavne reakcije…

Da li je zaista romantično proganjati ženu nakon što vam je jasno i glasno rekla da ne želi da bude sa vama? Da li serenade ili stajanje ispod prozora dok pada kiša sa transparentima ispunjenim ljubavnim porukama ili slični gestovi zaista mogu da je natjeraju da se predomisli? Pa, teško, ali na filmu je sve moguće.

… i jurenje po aerodromu

I naravno – zašto kreatori filmova misle da je tako lako upasti na aerodrom pored kontrole i pojuriti za ženom koju volite, a ona upravo kreće na let, možda čak i kod drugog muškarca? Zašto misle da će ovakav “romantični” gest promijeniti bilo šta? Čak i da promijeni, na filmu, u stvarnom životu vjerovatno ne bi.

Nedostatak komunikacije

Ako nešto znamo o vezama onda je to važnost komunikacije – bez otvorenog i iskrenog razgovora nije moguće riješiti probleme, niti je moguće razviti zdrav odnos. Doduše, to znamo mi, ali ne i kreatori romantičnih filmova, očigledno, budući da nastavljaju da “ometaju” komunikaciju glavnih likova kako bi izazvali sukob ili ih držali na distanci sve dok nekim čudom, na kraju, ne shvate da su sve vrijeme bili u zabludi. A onda se dešavaju sve one prenaglašene reakcije kako bi se ponovo osvojila ljubav i to obično upali. 

Od lažne do prave ljubavi

U romantičnim filmovima je “normalno” da glavni likovi završe u vezi iz opklade ili drugih nečasnih namjera, da bi na kraju, kada se desi raskid, shvatili da su se oni zapravo zaljubili u tu osobu. Zaista?! Da li biste vi povjerovali partneru da se tako nešto desi i sa vama?

“Idi mi dođi mi” veza koja nikako da se okonča

I, za kraj, još jedna toksična priča koja se provlači kroz mnogo romantičnih filmova ili serija, a to je beskonačna “idi mi dođi mi” veza, koja se hiljadu puta prekidala i hiljadu i jedan put ponovo sastavljala da bi na kraju ponovo propala. Nije u redu da nas ovakvi disfunkcionalni odnosi inspirišu ili nam budu uzor jer prosto nisu zdravi, ali ako romantične priče favorizuju probleme više od mirne, ali kvalitetne veze, onda – gdje ide ovaj svijet? Jednostavno – ne. Prestanite sa tim. Ono što je zaista romantično jeste ispunjavajuća ljubav zahvaljujući kojoj se osjećamo kao najbolja verzija sebe, a ne nešto što zapravo nismo. 

Izvor: Grazia/Gradski portal

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta