Search
Close this search box.

Deseti jubilarni broj časopisa IDENTITET

Foto: Crnogorski identitet

Foto: Crnogorski identitet

Iz štampe je izašao deseti, jubilarni broj IDENTITET-a, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore.

  Novi broj počinje intervjuom koji je Nenadu Stevoviću dao predsjednik Savjeta senatora Kraljevine Italije Aldo Alesandro Mola. Iz Italije je i reportaža Ksenije Vujović sa snimanja dokumentarnog filma u Gaeti, dok iz San Marina Danijela Đurđević donosi priču o kulturno diplomatskom događaju povodom predstavljanja knjige “Marino Borbikoni i Crna Gora”

  Diplomata Dejan Vuković je autor teksta o crnogorskom prijatelju, legendarnom škotu Ficroju Meklejnu, a u rubrici Antifašizam dr Milan Gašović  piše o odnosu Vinstona Čerčila i jugoslovenskih partizana.

  Matica slovačka gradi veze sa Crnom Gorom saznajemo u tekstu magistra  Mihala Spevaka, dok o češkom pogledu na Crnu Goru čitamo u prilogu iz Praga koji potpisuje Matijaš Zrno.

  Iz Perua o crnogorskim gorštacima u zemlji Inka piše Dr Srđa Martinović, dok književnik Miraš Martinović donosi emotivnu porodičnu priču crnogorskih iseljenika iz Albanije.

  Iz Srbije Jana Krivokapić hronološki sublimira aktivnosti Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu u 2023. godini, dok univerzitetski profesor  Zvonko Pavličić predstavlja crnogorskog slikara Vlada Radovića, doajena i utemeljivača kosovske likovne umjetnosti. 

  Rubrika Crnogorski ratnici, donosi nam priče o komandiru Janku Pešikanu iz Cuca i o Vasu Đikanovu Martinoviću iz Bajica.

  U rubrici Poezija  objavljen je prikaz stvaralaštva pjesnika iz dijaspore Tomislava Šarovića, a u dijelu Crnogorske emigrantske poezije pjesma “Montanegro” Jevrema Brkovića.

  Časopis Identitet izlazi periodično i standardno na 88 strana, izdavač je „Crnogorski identitet” sa Cetinja, a glavni i odgovorni urednik je Nenad Stevović.

  Ostavite komentar

  0 Komentari
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Najnovije

  Povezani članci